Lienes Vilnītes iepirkumu saraksts

Šonedēļ iepirkumu sarakstu izveidojusi Liene Vilnīte. Tie, kuri nezina, Liene pirms 10 gadiem aizsāka žurnālu “Pie Galda!” ar mērķi – iedvesmot savu ģimeni, savus draugus un visu Latviju gatavot mājās un ēst garšīgi, veselīgi, sezonāli. 

Šie 10 gadi,veidojot un strādājot pie žurnāla (nu jau 3 pēdējos stafeti ir pārņēmusi Māra Pole),  ir uzkrātas daudzas idejas, un Liene var teikt droši – vismaz viņas ģimene ēd daudz krāsaināk. Liene apguvusi un pārņēmusi receptes un idejas no daudziem žurnāla “Pie Galda!” autoriem. Viņu ļoti ir iedvesmojusi Līva Kļaviņa, tagad Holvik, arī Anna Panna un Māra Pole, nebaidīties eksperimentēt iedrošinājusi Linda Vilmansone un ēst veselīgāk pirmā žurnāla autore Liene Sondore. 

Mēs žurnāla redakcijā nolēmām – katru nedēļu viens no autoriem dalīsies ar savu redzējumu – kā pabarot ģimeni garšīgi vienas nedēļas garumā, piedāvājot 2 maltītes. Brokastu maltītes un našķi te paliek katra paša ziņā. No mums būs tikai 1 jauns našķis un 1 jauna ideja brokastīm. Šī nedēļa tikusi Lienei. Lai jums garšīgi!

Lienei ir gana liela ģimene un daži strādā no mājām ne tikai šajā trakajā #paliecmājās periodā, tādēļ gatavot vienreiz priekš vairākām maltītēm ir Vilnīšu ģimenes ikdiena.

Viens padoms – gatavojot maltīti, gatavojiet uzreiz 2 dienām, un pirms pasniegšanas galdā uzreiz pusi noglabājiet ledusskapī. Tā ietaupīsiet savu laiku un arī naudu.

Otrs padoms – Vienu recepti var dažādot bezgalīgi. Ir vērts vienreiz uzvārīt boloņas mērci un to pasniegt nevis katru reizi ar spageti, bet …. dažādot. Vai izvārīt vistas buljonu vienreiz, nedaudz atlikt un uztaisīt risoto un otru pusi zupas pasniegt jau kā dārzeņu zupu.

TREŠDIENA
PUSDIENĀS Spēka zupa ar zaļuma klimpām. Gatavojot šo zupu, uzvāri buljonu tā, lai tas pietiek vēl divām citām receptēm: 3 l biezzupai; 1 l risoto (trešdienas vakariņās). Tev būs nepieciešams: 7 l katls, 1 kg vistas šķiņķīši, kājiņas, stilbiņi vai spārniņi ( galvenais lai gaļa ar kauliem) vai 1 kg jaunlopa gaļas ar kauliņu, 2 sīpoli, buntīte pētersīļu, 3 lauru lapas, 6 smaržīgo piparu graudi, 5–6 melno piparu graudi, 5 vidēji lieli burkāni, Sāls  un 2-3 buljona kubiņi ( jebkādi), 3 olas, buntīte pētersīļu, 50 ml buljona, 8 ēdamkarotes miltu.
VAKARIŅĀS Klasisks risoto ar sēnēm. Risoto produktu daudzums aprēķināts tā, lai paliktu pāri ceturtdienas pusdienām. Tev būs nepieciešams: vismaz 500 g sēņu  – svaigu šampinjonu vai sēnes no ziemas krājumiem, 1 l buljona, buntīte svaigu pētersīļu, 3-4 ķiploka daiviņas, 1 paciņa jeb 500 g arborio – apaļgraudu rīsu, 100 ml sausa baltvīna (var iztikt arī bez), 100 g rīvēta cietā siera, piemēram, Parmesan, 100 g sviesta (~ 30 g sēņu sacepšanai) vai 50 g sviesta uz 150 ml saldā krējuma, olīveļļa cepšanai.

CETURTDIENA
PUSDIENĀS Klasiskais risoto ar sēnēm, ko pagatavoji trešdienas vakariņām.
VAKARIŅĀS Krāsnī cepti dārzeņi ar humusu. Tev būs nepieciešams:
– ceptajiem dārzeņiem: 8 burkāni, 4 pastinaki, pētersīļu vai selerijas skanes, 4 bietes, nedaudz svaigas vai kaltētas salvijas (ja nav salvijas, var likt pāris zariņus rozmarīna vai timiāna), 1 liels bumbieris, sula no 2 apelsīniem, eļļa pārliešanai un cepšanai, 100 ml balzametiķa, 100 g mandeļu, sāls un brūnais cukurs pēc garšas.
– humusam: 1 liela ēdamkarote apgrauzdētu sezama sēklu vai tahini pastas, 1 bundža (400 ml) turku zirņu, 100 ml olīveļļas, sula no ½ citrona, 1 daiviņa ķiploka, sāls, neliela buntīte zaļumu pēc izvēles (nav obligāti).

PIEKTDIENA
PUSDIENĀS Pirmo pavasara dārzeņu biezzupa. Ja trešdien vārīji zupu un atliki 3 l buljona, tad tagad vari to izmantot un tev būs nepieciešami tikai dārzņi. Tev būs nepieciešams: buljonam 1 kg vistas šķiņķīši, kājiņas, stilbiņi vai spārniņi ( galvenais lai gaļa ar kauliem), 2 sīpoli, Buntīte pētersīļu, 3 lauru lapas, 6 smaržīgo piparu graudi, 5–6 melno piparu graudi, 5 vidēji lieli burkāni, Sāls  un 2-3 buljona kubiņi ( jebkādi), 250 ml saldā krējuma; pavasara dārzeņiem: 4 kartupeļi, Jaunais kāposts vai  galviņa brokoļa vai galviņa puķkāposta, 1 paciņa ( ~400 g) saldēti zaļie zirnīši. Pasniegšanai vēl pievieno ātrās siermaizītes, to pagatavošanai nepieciešams: ½ kukulis baltmaizes, 30 g sviesta, 1 ola, 200 g čedaras vai holandes siera, 2 ēdamkarotes skābā krējuma.
VAKARIŅĀS Spageti bolognese. Pusi no pagatavotās mērces var sasaldēt, lai izmantotu kaut kad vēlāk, vai arī ielikt ledusskapī un svētdien pagatavot makaronu sacepumu ar boloņas mērci. Tev būs nepieciešams: 1 kg liellopu maltās gaļas, 1 lielā bundža konservētu tomātu, tomātu pasta – 2 ēdamkarotes, Sarkanvīns  – 100 ml (pēc izvēles), malti melni pipari, 2 burkāni, 2 sīpoli, 4 ķiploku daiviņas, 500 g spageti, pasniegšanai – 100 g rīvēta cietā siera.

SESTDIENA
PUSDIENĀS Vīriešu kartupeļu pankūka ar šķiņķi un vēršaci. Tev būs nepieciešams: 2 kartupeļi katram ēdājam, 50 g bekona vai kūpinātas gaļiņas (pēc izvēles) katram ēdājam, 1 līdz 2 olas katram ēdājam, sāls, svaigi malti melnie pipari, olīveļļa vai neitrāla augu eļļa cepšanai.
VAKARIŅĀS Salāti “Rieksti iet ciemos pie burkāniem”. Tev būs nepieciešams: 3-4 vidēja lieluma burkāni, 1 sauja rozīņu, 2 saujas grauzdētu zemesriekstu, 1 daiviņa ķiploka, 1 ēdamkarote cukura, šķipsniņa sāls, 100 g skābā krējuma.

SVĒTDIENA
PUSDIENĀS Pastas sacepums – ātrā lazanja. Sacepuma pagatavošanai izmantot piektdienas vakariņām gatavoto boloņas mērci. Tev būs nepieciešams: 500 g fusili vai penne vai citas pastas, 500 gatavas boloņas mērces, ½ l piens, 50 g sviests, 2-3 ēdamkarotes miltu, Šķipsniņa muskatrieksta, 1 olas dzeltenums, 1 mocarella bumba, 100 g čedaras vai holandes siera; pasniegšanai – lapu salāti ar apelsīnu mērci: 100 g lapu salāti, 250 g ķiršu tomātiņi, 1 apelsīns, laba olīveļļa, sāls un pipari.
VAKARIŅĀS Laša tartars ar avakado un gruķi. Liene parasti pērk veselu lasi un pati to izfilē vai arī lielāku fileju, no kuras lielāko daļu atstāj nākošās dienas pusdienām. Tev būs nepieciešams: 200g laša fileja, 1 gurķis, 1 liels avokado, 1 sarkanais sīpols, 1 citrons, buntītne dilles, sāls, citronpipari, pasniegšanai: svaigi apgrauzdēta tostermaize vai čabata.

PIRMDIENA
PUSDIENĀS Cepts lasis medus un koriandra marinādē. Tev būs nepieciešams: 4–5 nelieli laša filejas gabaliņi vai filejas gabals (~ 800 g), 5 ēdamkarotes gaišās sojas mērces, 1 ēdamkarote koriandra sēklu, 2 ēdamkarotes medus, 2 tējkarotes svaigi spiestas citronu sulas, 2 tējkarotes eļļas. Pasniedz ar kartupeļu – burkānu biezeni, kam būs nepieiešams: 1 kg miltainu kartupeļu, 500 g burkānu, 250 ml piena, 100 ml saldā krējuma, 30 g sviesta (pēc izvēles), sāls pēc garšas.
VAKARIŅĀS Salāti ar kūpinātu vistu un apelsīnu krējumu. Labāk uzreiz nopirkt pusi vistas, salātiem izmantosi fileju, bet no atlikušās daļas izvārīsi zupu otrdienas pusdienām. Tev būs nepieciešams: 1 ledus salāts vai citi zaļie salāti, no ½ kūpinātas vistas – filejas daļa, svaigi dārzeņi, piemēram 1 paprika, 1 burkāns, 1 gurķis, 50-70 ml skābais krējums, 1 apelsīns, svaiga čabata vai cita maizīte pasniegšanai.

OTRDIENA
PUSDIENĀS Kūpinātas vistas biešu zupa vai pupiņu zupa. Tev būs nepieciešams: atlikusī daļa no ½ vistas, 1 iepakojums gatavu vārīto biešu vai 1 bundža sarkano pupiņu, 4 kartupeļi, 2 burkāni, sīpols, 2 lauru lapas, 6 melnie piparu graudi, 3-4 smaržīgie pipari, 1 buljona kubiņš, svaigi pētersīļi, sāls pēc garšas, 5 l zupas katls.
VAKARIŅĀS Brusketas ar brī sieru un bumbieriem. 1 svaiga ciabatas kukulītis, 2 iepakojumi Bri (2×125 g), 2 -3 gatavi bumbieri, 4-5 ēdamkarotes bazilika pesto, gandrīz viena mazā bundžiņa, svaigi zaļumi (baziliks, rukola, spināti u.c.), 50 g cietais siers.

NAŠĶIS Ābolu krambls. Tev būs nepieciešams: 6 āboli, 120 g auzu pārslu, 60 g mandeļu miltu, 125 g brūnā cukura, 120 g sviesta, 1 tējkarote kanēļa, 1 šķipsniņa maltu krustnagliņu.

BROKASTU IDEJA Karaliskā granola. Tev būs nepieciešams: 100 g kokosriekstu eļļa, 200 g medus vai cita sīrupveidīga saldinātāja, 500 g auzu pārslu, 400 g karaliskā riekstu maisījuma, liela šķipsna sāls.

Te vari apskatīt Lienes Vilnītes izveidoto ēdienreižu plānu, kura saplānota tā, lai vari pie viena pagatavot sagataves nākošajām dienām.

Lienes-Vilnites-edienkarte-1-nedelai

 

Te nedēļas iepirkumu saraksts.

Lienes-Vilnites-iepirkumu-saraksts