Pavasara dārzeņu biezzupa

Viegla
līdz 1 h
1 personām

Šī zupa ir lieliska kā otrās dienas zupa, ir vārīts lielāks katls ar buljonu un pirmā porcija jau ir noēsta. No atlikušās zupas, tai pievienojot vēl dārzeņus sanāks ļoti aromātiska un sātīga biezzupa.

Sastāvdaļas

Buljonam:

7 l katls

  • 1 kg vistas šķiņķīši, kājiņas, stilbiņi vai spārniņi ( galvenais lai gaļa ar kauliem)
  • 2 sīpoli
  • Buntīte pētersīļu
  • 3 lauru lapas
  • 6 smaržīgo piparu graudi
  • 5–6 melno piparu graudi
  • 5 vidēji lieli burkāni
  • Sāls un 2-3 buljona kubiņi ( jebkādi)
  • 250 ml saldā krējuma

Pavasara dārzeņiem:

  • 4 kartupeļi
  • Jaunais kāposts vai galviņa brokoļa vai galviņa puķkāposta
  • 1 paciņa ( ~400 g) saldēti zaļie zirnīši

Ātrajām siermaizēm:

  • ½ kukulis baltmaizes vai čabatas
  • 30 g sviesta
  • 1 ola
  • 200 g čedaras vai holandes siera
  • 2 ēdamkarotes skābā krējuma

Pagatavošana

  1. Ja saglabājāt pusi no vistas buljona no pirmās mūsu ēdienkartes dienas, tad jums atliek vien paņemt to no ledusskapja un darīt visu tālāk no punkta nr 3. Ja ne – te kā pagatavot buljona zupu. Vistas gaļu noskalo un liek katlā. Pievieno sīpolu ar visu mizu, lauru lapas, zaļumus un piparus. Pārlej ar aukstu ūdeni un liek vārīties.
  2. Kad izveidojas netīrās putas, tās nosmeļ un turpina vārīties, pievieno ripiņās sagrieztus burkānus un 2-3 gatavos buljona kubiņus. Kad buljons gatavs, gaļu izņem, atdala no kauliem un lieka atpakaļ katlā.
  3. Kartupeļus nomizo un sagriež nelielos gabaliņos, kāpostu sakapā. Visu vienlaicīgi pievieno zupai un vāra 10 minūtes, kamēr dārzeņi mīksti. Zupu sablenderē viendabīgā, zīdaini krēmīgā masā. Iemaisa saldo krējumu un uzsilda līdz pirmajam burbulim. Pasniedz ar riekstu drupačām, sēkliņām vai zaļumiem. Klāt labi garšos karstas siermaizītes.
  4. Baltmaizes šķēles apziež ar sviestu no apakšpuses. Sieru sarīvē un sajauc kopā ar krējumu un sakultu olu.  Siera masu liek uz maizes šķēlēm un cep cepeškrāsnī 200 g kamēr siers izkusis un sāk apbrūnēt.