Cepšana krāsnī ir vienkāršākais veids, kā padarīt dārzeņus neatvairāmi garšīgus, jo, iztvaikojot ūdenim, to garša kļūst koncentrētāka. Šos sakņu dārzeņus var aizstāt ar citiem, kas ir pieejami, piemēram, selerijas sakni, pētersīļu sakni, kāli. Šādus dārzeņus var ēst kā piedevu pie gaļas vai zivs ēdieniem. Taču tie būs ļoti garšīgi kopā ar humusu.
Burkānus, pastinakus un bietes nomizo un sagriež. Bietes griež nelielās, 1 cm biezās daiviņās. Burkānus un pastinakus pārgriež gareniski 4–8 daļās, tie var būt nedaudz lielāki kā bietes, jo tās ir cietākas un gatavosies nedaudz ilgāk.
Ja dārzeņus paredzēts cept uzreiz un nav laika vairākas stundas marinēt, tad sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C temperatūrai. Ja ir nedaudz vairāk laika, tad dārzeņus pirms cepšanas var iemarinēt. Marinē pēc iespējas ilgāk – līdz 4 stundām, minimāli 15 minūtes. Dārzeņus ieliek divās bļodās – vienā bietes, otrā pastinakus un burkānus. Bietēm pārlej balzametiķi. Ja tā nav, var izmantot arī apelsīnu sulu. Burkāniem un pastinakiem pārlej sulu no 2 apelsīniem.
Visiem dārzeņiem pārlej 2 ēdamkarotes eļļas ar neitrālu garšu (piemēram, vīnogu kauliņu eļļu), pārkaisa lielu šķipsnu sāls. Tas izvilks laukā ūdeni, kas dārzeņu garšu padarīs koncentrētāku. Visu apmaisa un atstāj savilkties.
Bumbieri pirms cepšanas sagriež 1 cm plānās daiviņās. Visus dārzeņus izkārto uz plāts, pa vidu liekot bumbiera šķēlītes un 1 lielu zariņu salvijas, t.i., kādas 10 lapiņas. Pārber 1 ēdamkaroti brūnā cukura un sauju veselu vai nedaudz sakapātu mandeļu.
Liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī (sausā, piemēram, ventilatora režīmā) 30–40 minūtes. Tā kā krāsnī iebūvētie termometri parasti ir neprecīzi, var iegādāties atsevišķu krāsns termometru (tie parasti nav dārgāki par 10–15 eiro), kas palīdzēs kontrolēt cepšanas temperatūru.
Esmu šajā ēdienā iemīlējusies. Jau gatavoju 3 reizes. Garšo visai ğimenei.
Es sagatavoju visu vakarā un cepu nākošajā vakarā. Super gardi.
Pilnìgi piekrítu – ļoti gards ēdiens!
Jautājums – kur liek balzametiķi un apelsīnu sulu? Lej pannā uz cepšanas?
Balzametiķi un sulu izmanto biešu iemarinēšanai, jo pastinakus un burkānus marinē atsevišķi. Ja tos marinēs kopā ar bietēm, viss būs sarkans kā bietes.Skat.punktu Nr 3.
Lai labi garšo!
Ļoti garšīga recepte, gatavoju jau otro reizi, bet atkal bija jācep kāda pusotra stunda un no ārpuses nedaudz apdeguši, bet vidū bietes vēl pacietas. Varbūt es kaut ko daru nepareizi?
Sveika, Madara!
Pamēģini bietes sagriezt plānākās daiviņās kā citus dārzeņus, tad tām vajadzētu izcepties reizē ar visiem pārējiem dārzeņiem.