Krāsnī cepti dārzeņi

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Cepšana krāsnī ir vienkāršākais veids, kā padarīt dārzeņus neatvairāmi garšīgus, jo, iztvaikojot ūdenim, to garša kļūst koncentrētāka. Šos sakņu dārzeņus var aizstāt ar citiem, kas ir pieejami, piemēram, selerijas sakni, pētersīļu sakni, kāli. Šādus dārzeņus var ēst kā piedevu pie gaļas vai zivs ēdieniem. Taču tie būs ļoti garšīgi kopā ar humusu.

Sastāvdaļas

  • 8 burkāni
  • 4 pastinaki, pētersīļu vai selerijas skanes
  • 4 bietes
  • nedaudz svaigas vai kaltētas salvijas (ja nav salvijas, var likt pāris zariņus rozmarīna vai timiāna)
  • 1 liels bumbieris
  • sula no 2 apelsīniem
  • eļļa pārliešanai un cepšanai
  • 100 ml balzametiķa
  • 100 g mandeļu
  • sāls un brūnais cukurs pēc garšas

Pagatavošana

  1. Burkānus, pastinakus un bietes nomizo un sagriež. Bietes griež nelielās, 1 cm biezās daiviņās. Burkānus un pastinakus pārgriež gareniski 4–8 daļās, tie var būt nedaudz lielāki kā bietes, jo tās ir cietākas un gatavosies nedaudz ilgāk.
  2. Ja dārzeņus paredzēts cept uzreiz un nav laika vairākas stundas marinēt, tad sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C temperatūrai. Ja ir nedaudz vairāk laika, tad dārzeņus pirms cepšanas var iemarinēt. Marinē pēc iespējas ilgāk – līdz 4 stundām, minimāli 15 minūtes. Dārzeņus ieliek divās bļodās – vienā bietes, otrā pastinakus un burkānus.
  3. Bietēm pārlej balzametiķi. Ja tā nav, var izmantot arī apelsīnu sulu. Burkāniem un pastinakiem pārlej sulu no 2 apelsīniem. Visiem dārzeņiem pārlej 2 ēdamkarotes eļļas ar neitrālu garšu (piemēram, vīnogu kauliņu eļļu), pārkaisa lielu šķipsnu sāls. Tas izvilks laukā ūdeni, kas dārzeņu garšu padarīs koncentrētāku. Visu apmaisa un atstāj savilkties.
  4. Bumbieri pirms cepšanas sagriež 1 cm plānās daiviņās. Visus dārzeņus izkārto uz plāts, pa vidu liekot bumbiera šķēlītes un 1 lielu zariņu salvijas, t.i., kādas 10 lapiņas. Pārber 1 ēdamkaroti brūnā cukura un sauju veselu vai nedaudz sakapātu mandeļu.
  5. Liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī (sausā, piemēram, ventilatora režīmā) 30–40 minūtes. Tā kā krāsnī iebūvētie termometri parasti ir neprecīzi, var iegādāties atsevišķu krāsns termometru (tie parasti nav dārgāki par 10–15 eiro), kas palīdzēs kontrolēt cepšanas temperatūru.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Burkānus, pastinakus un bietes nomizo un sagriež. Bietes griež nelielās, 1 cm biezās daiviņās. Burkānus un pastinakus pārgriež gareniski 4–8 daļās, tie var būt nedaudz lielāki kā bietes, jo tās ir cietākas un gatavosies nedaudz ilgāk.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja dārzeņus paredzēts cept uzreiz un nav laika vairākas stundas marinēt, tad sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C temperatūrai. Ja ir nedaudz vairāk laika, tad dārzeņus pirms cepšanas var iemarinēt. Marinē pēc iespējas ilgāk – līdz 4 stundām, minimāli 15 minūtes. Dārzeņus ieliek divās bļodās – vienā bietes, otrā pastinakus un burkānus. Bietēm pārlej balzametiķi. Ja tā nav, var izmantot arī apelsīnu sulu. Burkāniem un pastinakiem pārlej sulu no 2 apelsīniem.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visiem dārzeņiem pārlej 2 ēdamkarotes eļļas ar neitrālu garšu (piemēram, vīnogu kauliņu eļļu), pārkaisa lielu šķipsnu sāls. Tas izvilks laukā ūdeni, kas dārzeņu garšu padarīs koncentrētāku. Visu apmaisa un atstāj savilkties.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bumbieri pirms cepšanas sagriež 1 cm plānās daiviņās. Visus dārzeņus izkārto uz plāts, pa vidu liekot bumbiera šķēlītes un 1 lielu zariņu salvijas, t.i., kādas 10 lapiņas. Pārber 1 ēdamkaroti brūnā cukura un sauju veselu vai nedaudz sakapātu mandeļu.

5. pagatavošanas solis
6I7A5042

Liek cepties sakarsētā cepeškrāsnī (sausā, piemēram, ventilatora režīmā) 30–40 minūtes. Tā kā krāsnī iebūvētie termometri parasti ir neprecīzi, var iegādāties atsevišķu krāsns termometru (tie parasti nav dārgāki par 10–15 eiro), kas palīdzēs kontrolēt cepšanas temperatūru.

Komentāri:

  • Dace saka:

    Esmu šajā ēdienā iemīlējusies. Jau gatavoju 3 reizes. Garšo visai ğimenei.
    Es sagatavoju visu vakarā un cepu nākošajā vakarā. Super gardi.

  • Viktorija saka:

    Pilnìgi piekrítu – ļoti gards ēdiens!

  • Liene saka:

    Jautājums – kur liek balzametiķi un apelsīnu sulu? Lej pannā uz cepšanas?

  • Liene saka:

    Balzametiķi un sulu izmanto biešu iemarinēšanai, jo pastinakus un burkānus marinē atsevišķi. Ja tos marinēs kopā ar bietēm, viss būs sarkans kā bietes.Skat.punktu Nr 3.
    Lai labi garšo!

  • Madara saka:

    Ļoti garšīga recepte, gatavoju jau otro reizi, bet atkal bija jācep kāda pusotra stunda un no ārpuses nedaudz apdeguši, bet vidū bietes vēl pacietas. Varbūt es kaut ko daru nepareizi?

  • Līva Kārkle Upeniece saka:

    Sveika, Madara!
    Pamēģini bietes sagriezt plānākās daiviņās kā citus dārzeņus, tad tām vajadzētu izcepties reizē ar visiem pārējiem dārzeņiem.