Lazanja

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Sastāvdaļas

500 g maltas cūkgaļas

420 g tomātu gabaliņu savā sulā

2 vidēji sīpoli

1 paliels burkāns

2 ēdamkarotes tomātu pastas

4 ķiploka daiviņas

sāls un malti melnie pipari pēc garšas

2 ēdamkarotes olīveļļas
lazanjas pastas plāksnes (viens iepakojums)

 

Bešamela mērcei:

400 ml piena

30 g kviešu miltu

20 g sviesta

125 g Holandes siera

70 g Parmas siera

sāls pēc garšas

1/4 tējkarotes svaigi rīvēta muskatrieksta

vaniļas saldējums un pūdercukurs pasniegšanai

Pagatavošana

    1. Sagriež sīpolus un ķiplokus smalkos gabaliņos, apcep pannā ar 2 ēdamkarotēm sakarsētas olīveļļas, tad pievieno un apcep sarīvētu burkānu. Kad dārzeņi nedaudz pasautējušies, pievieno arī malto gaļu un maisot apcep. 
    2. Masai pievieno tomātu gabaliņus savā sulā un iemaisa tomātu pastu. 
    3. Masu sautē apmēram 10–15 minūtes. Beigās pievieno sāli un maltus melnos piparus.
    4. Citā katliņā pagatavo bešamela mērci. Izkausētā sviestā uz vidējas uguns maisot apcep miltus, samazina karstumu un pavisam lēnām, aktīvi maisot, pievieno pienu, lai neveidotos kunkuļi, svarīgi, lai veidotos viendabīga un krēmīga konsistence. Kad pievienots viss piens, tad iemaisa sarīvētus Parmas un Holandes sierus (pietaupa vienu saujiņu lazanjas pārkaisīšanai) un svaigi rīvētu muskatriekstu.
    5. Kārto lazanju. Jāizvēlas trauks, kas ietilptu karstā gaisa krāsnī. Trauka apakšā izklāj maltās gaļas mērci, virs tās izkārto lazanjas plāksnes, virs tām atkal liek maltās gaļas mērci, ko pārklāj ar sieraino bešamela mērci, tad atkal liek lazanjas plāksnes, atkārto gājienu ar abām mērcēm, noklāj vēl vienu kārtu ar lazanjas plāksnēm. Beigās visu pārklāj ar balto mērci un pārber ar atlikušo saujiņu sarīvētā siera.
    6. Lazanju pārklāj ar alumīnija foliju, liek karstā gaisa krāsnī 180 °C temperatūrā un cep apmēram 25 minūtes. Noņem foliju un cep vēl 5–7 minūtes, lai siers apbrūninās.
    7. Lazanju pirms griešanas ieteicams 15 minūtes atpūtināt, jo pavisam karsta tā izjuks.

Komentāri: