Klasisks risoto ar sēnēm

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
6 personām

Šī ir visklasiskākā risoto versija. Oriģināli te izmantotas baravikas, bet, ja jums nav ziemas krājumi ar saldētām sēnītēm, tad ņemam visparastākos šampinjonus. Ēdiens domāts vismaz 6 ēdājiem. Ja esat mazāk – gatavojiet divām dienām un uzreiz sadaliet – puse uzreiz apēšanai, otra puse – rītdienas pusdienām.

Sastāvdaļas

  • vismaz 500 g sēņu – svaigu šampinjonu vai sēnes no ziemas krājumiem
  • 1 l buljona
  • buntīte svaigu pētersīļu
  • 3-4 ķiploka daiviņas
  • 1 paciņa jeb 500 g arborio -apaļgraudu rīsu
  • 100 ml sausa baltvīna ( var iztikt arī bez)
  • 100 g rīvēta cietā siera, piemēram, Parmesan
  • 100 g sviesta ( ~ 30 g sēņu sacepšanai) vai 50 g sviesta u 150 ml saldā krējuma
  • olīveļļa cepšanai

Pagatavošana

    1. Ja izmantojat savus ziemas krājumus un tie jau ir sacepti, sāciet ar punktu nr. 3. Šampinjonus notīra no zemēm un sagriež palielos gabalos – vai nu šķēlītēs vai ceturtdaļās. Pannā izkausē sviestu ( ~ 1 ēdamkaroti) un viegli apcep sēnes. Noņem no pannas.
    2. Pētersīļus un ķiploku daiviņas smalki sakapā.
    3. Uz palielas pannas uzkarsē eļļu un uz mērenas liesmas vispirms apcep ķiplokus ar pētersīļiem. Pēc ~3 minūtēm pieber rīsus, palielina liesmu un visu ar koka karoti lēnām maisa. Rīsi nedrīkst piedegt un kļūt brūni, bet tiem jābūt caurspīdīgiem un smaržīgiem.
    4. Nepārtraucot maisīšanu, pielej vīnu. Brīdī, kad vairs nav jūtams vīna aromāts, pieber sagatavotās sēnes un 1 kausiņu buljona.
    5. Samazina liesmu uz mazāko un, nepārtraukti maisot, pamazām vienu pēc otra pielej pa kausiņam buljona. Buljonu nedrīkst liet visu uzreiz, jo rīsiem jāuzbriest pakāpeniski.
    6. Sekojiet, lai rīsi nesavārās pārāk mīksti, bet buljons ir sasūcies rīsu graudos. Pēc ~20 minūtēm no brīža, kad sākāt liet klāt buljonu, rīsus noņem no uguns, pievieno rīvētu sieru un sviestu un kārtīgi izmaisa. Ja gribas ēdienu zīdaināku, bet arī treknāku, iemaisa arī ~ 150 ml saldā krējuma.

    Variācijas par tēmu:

    Šim risoto sēņu vietā var likt dārzeņus, gaļu, aknas. Receptes autors – Markus iesaka pamēģināt risoto ar safrānu un garnelēm. Buljonu, protams, vislabāk sagatavot pašiem, nevis izmantot gatavo buljonu kubiņu. Buljonu gatavo, 30 minūtes

     

1. pagatavošanas solis
Risoto-01

Sēnes aplej ar verdošu ūdeni. Kad sēnes uzbriedušas, ūdeni nolej atsevišķā trauciņā, jo tas būs nepieciešams tālākā gatavošanas procesā. Pusi no sēnēm ļoti smalki sakapā, otru pusi atstāj veselos gabalos.

No buljona kubiņa pagatavo dārzeņu buljonu. Katliņā uzvāra 1 l ūdens, pievieno kubiņu un, rūpīgi maisot, vāra 5 minūtes. Varat pagatavot arī īstu dārzeņu buljonu.

2. pagatavošanas solis
Risoto-03

Sagatavo pārējās sastāvdaļas. Pētersīļus nomazgā, atdala lapiņas no kātiem un smalki sakapā. Ķiploka daiviņas sasmalcina vai izspiež ķiploku spiedē.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uz palielas pannas uzkarsē eļļu un uz mērenas liesmas vispirms apcep ķiplokus ar pētersīļiem. Pēc ~3 minūtēm pieber rīsus, palielina liesmu un visu ar koka karoti lēnām maisa. Rīsi nedrīkst piedegt un kļūt brūni, bet tiem jābūt caurspīdīgiem un smaržīgiem.

4. pagatavošanas solis
Risoto-05

Nepārtraucot maisīšanu, pielej vīnu. Brīdī, kad vairs nav jūtams vīna aromāts, pieber sagatavotās sēnes – gan veselās, gan sakapātās – un pielej arī ūdeni, kurā sēnes mērcējās. Visu samaisa un pielej 1 kausiņu buljona.

5. pagatavošanas solis
Risoto-06

Samazina liesmu uz mazāko un, nepārtraukti maisot, pamazām vienu pēc otra pielej pa kausiņam buljona. Buljonu nedrīkst liet visu uzreiz, jo rīsiem jāuzbriest pakāpeniski.

6. pagatavošanas solis
Risoto-07

Sekojiet, lai rīsi nesavārās pārāk mīksti, bet buljons ir sasūcies rīsu graudos. Pēc ~20 minūtēm no brīža, kad sākāt liet klāt buljonu, rīsus noņem no uguns, pievieno rīvētu sieru un sviestu un kārtīgi izmaisa.

Komentāri: