Šī ir visklasiskākā risoto versija. Oriģināli te izmantotas baravikas, bet, ja jums nav ziemas krājumi ar saldētām sēnītēm, tad ņemam visparastākos šampinjonus. Ēdiens domāts vismaz 6 ēdājiem. Ja esat mazāk – gatavojiet divām dienām un uzreiz sadaliet – puse uzreiz apēšanai, otra puse – rītdienas pusdienām.
Variācijas par tēmu:
Šim risoto sēņu vietā var likt dārzeņus, gaļu, aknas. Receptes autors – Markus iesaka pamēģināt risoto ar safrānu un garnelēm. Buljonu, protams, vislabāk sagatavot pašiem, nevis izmantot gatavo buljonu kubiņu. Buljonu gatavo, 30 minūtes
Sēnes aplej ar verdošu ūdeni. Kad sēnes uzbriedušas, ūdeni nolej atsevišķā trauciņā, jo tas būs nepieciešams tālākā gatavošanas procesā. Pusi no sēnēm ļoti smalki sakapā, otru pusi atstāj veselos gabalos.
No buljona kubiņa pagatavo dārzeņu buljonu. Katliņā uzvāra 1 l ūdens, pievieno kubiņu un, rūpīgi maisot, vāra 5 minūtes. Varat pagatavot arī īstu dārzeņu buljonu.
Sagatavo pārējās sastāvdaļas. Pētersīļus nomazgā, atdala lapiņas no kātiem un smalki sakapā. Ķiploka daiviņas sasmalcina vai izspiež ķiploku spiedē.
Uz palielas pannas uzkarsē eļļu un uz mērenas liesmas vispirms apcep ķiplokus ar pētersīļiem. Pēc ~3 minūtēm pieber rīsus, palielina liesmu un visu ar koka karoti lēnām maisa. Rīsi nedrīkst piedegt un kļūt brūni, bet tiem jābūt caurspīdīgiem un smaržīgiem.
Nepārtraucot maisīšanu, pielej vīnu. Brīdī, kad vairs nav jūtams vīna aromāts, pieber sagatavotās sēnes – gan veselās, gan sakapātās – un pielej arī ūdeni, kurā sēnes mērcējās. Visu samaisa un pielej 1 kausiņu buljona.
Samazina liesmu uz mazāko un, nepārtraukti maisot, pamazām vienu pēc otra pielej pa kausiņam buljona. Buljonu nedrīkst liet visu uzreiz, jo rīsiem jāuzbriest pakāpeniski.
Sekojiet, lai rīsi nesavārās pārāk mīksti, bet buljons ir sasūcies rīsu graudos. Pēc ~20 minūtēm no brīža, kad sākāt liet klāt buljonu, rīsus noņem no uguns, pievieno rīvētu sieru un sviestu un kārtīgi izmaisa.
Komentāri: