Buljonam:
7 l katls
Klimpām:
Der zināt:
Klimpas ir būtiski pagatavot ~ 15–30 minūtes pirms laišanas zupā, jo šajā laikā kviešu lipeklis uzbriest un klimpas ir mīkstas, vijīgas un neizšķīdīs.
Vistas gaļas buljons ir sātīgs un spēcinošs, tas satur gan olbaltumvielas, gan minerālvielas un ir viegli sagremojams. Gatavu buljonu var atdzesēt, sasaldēt un izmantot receptēs, kurās ir nepieciešams vistas gaļas buljons.
Vistas gaļu noskalo un liek katlā. Pievieno sīpolu ar visu mizu, lauru lapas un piparus. Pārlej ar aukstu ūdeni un liek vārīties. Vienu burkānu notīra, noskalo un gareniski pārgriež uz pusēm. Liek katlā. Pievieno garšsaknes un puravu.
Atlikušos burkānus notīra, no skalo un sagriež ripiņās. Pievieno buljonam. Kad buljons gatavs, no tā iz ņem lieko – sīpolu, purava lapas un burkānu.
Pagatavo klimpas. Bļodā iesit olas un sakuļ tās ar dakšu.
No zupas nosmeļ 200 ml buljona. Nedaudz atdzesē.
Zaļumus noskalo un smalki sagriež, pieber sakultajām olām.
Pievieno miltus.
Pielej buljonu. Ar putojamo slotiņu maisa, līdz vairs nav kunkuļu un mīkla ir bieza krējuma konsistencē. Ja mīkla ir šķidra, pievieno vēl nedaudz miltu. Lai klimpas būtu mīkstas, tām nedrīkst pārdozēt miltus!
Kad gaļa ir mīksta, to izņem no katla, atdala no kauliem un liek atpakaļ katlā.
Zupā ar ēdamkaroti pakāpeniski ielaiž klimpas. Pirmajā brīdī klimpas nogrimst, bet pēc mirkļa tās jau uzpeld zupas virspusē.
Pievieno zirnīšus, vāra vēl 5 minūtes.
Zupu pasniedz karstu.
Komentāri: