Spēka zupa ar zaļumu klimpām

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Sastāvdaļas

Buljonam:

7 l katls

  • 1 kg vistas šķiņķīši, kājiņas, stilbiņi vai spārniņi ( galvenais lai gaļa ar kauliem) vai 1 kg jaunlopa gaļas ar kauliņu
  • 2 sīpoli
  • buntīte pētersīļu
  • 3 lauru lapas
  • 6 smaržīgo piparu graudi
  • 5–6 melno piparu graudi
  • 5 vidēji lieli burkāni
  • Sāls un 2-3 buljona kubiņi ( jebkādi)

Klimpām:

  • 3 olas
  • buntīte pētersīļu
  • 50 ml buljona
  • 8 ēdamkarotes miltu

Pagatavošana

  1. Gaļu noskalo un liek katlā. Pievieno sīpolu ar visu mizu, lauru lapas, zaļumus un piparus. Pārlej ar aukstu ūdeni un liek vārīties.
  2. Kad izveidojas netīrās putas, tās nosmeļ un turpina vārīties, pievieno ripiņās sagrieztus burkānus un 2-3 gatavos buljona kubiņus. Kad buljons gatavs, gaļu izņem, atdala no kauliem un lieka atpakaļ katlā. No zupas nosmeļ un atdzesē 150 ml buljona klimpām.
  3. Pagatavo klimpas. Bļodā sakuļ 3 olas. Zaļumus noskalo un smalki sagriež, pieber sakultajām olām. Pakāpeniski iemaisa miltus un pašās beigās tikpat pakāpeniski pievieno atdzesētu buljonu. Mīklas konsistencei jābūt kā biezam krējumam.
  4. Zupu sadala 2 daļās. 1 l saglabā vakariņu risoto, 3 l zupai citai dienai un pārējo atstāj katliņā.
  5. Vārošā buljonā pakāpeniski ar tējkaroti ‘ielaiž’ klimpas. Pirmajā brīdī klimpas nogrimst, bet pēc mirkļa tās jau uzpeld zupas virspusē. Zupu pasniedz karstu.

 

Der zināt:

Klimpas ir būtiski pagatavot ~ 15–30 minūtes pirms laišanas zupā, jo šajā laikā kviešu lipeklis uzbriest un klimpas ir mīkstas, vijīgas un neizšķīdīs.

Vistas gaļas buljons ir sātīgs un spēcinošs, tas satur gan olbaltumvielas, gan minerālvielas un ir viegli sagremojams. Gatavu buljonu var atdzesēt, sasaldēt un izmantot receptēs, kurās ir nepieciešams vistas gaļas buljons.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vistas gaļu noskalo un liek katlā. Pievieno sīpolu ar visu mizu, lauru lapas un piparus. Pārlej ar aukstu ūdeni un liek vārīties. Vienu burkānu notīra, noskalo un gareniski pārgriež uz pusēm. Liek katlā. Pievieno garšsaknes un puravu.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Atlikušos burkānus notīra, no skalo un sagriež ripiņās. Pievieno buljonam. Kad buljons gatavs, no tā iz ņem lieko – sīpolu, purava lapas un burkānu.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo klimpas. Bļodā iesit olas un sakuļ tās ar dakšu.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

No zupas nosmeļ 200 ml buljona. Nedaudz atdzesē.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zaļumus noskalo un smalki sagriež, pieber sakultajām olām.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno miltus.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pielej buljonu. Ar putojamo slotiņu maisa, līdz vairs nav kunkuļu un mīkla ir bieza krējuma konsistencē. Ja mīkla ir šķidra, pievieno vēl nedaudz miltu. Lai klimpas būtu mīkstas, tām nedrīkst pārdozēt miltus!

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad gaļa ir mīksta, to izņem no katla, atdala no kauliem un liek atpakaļ katlā.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zupā ar ēdamkaroti pakāpeniski ielaiž klimpas. Pirmajā brīdī klimpas nogrimst, bet pēc mirkļa tās jau uzpeld zupas virspusē.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno zirnīšus, vāra vēl 5 minūtes.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zupu pasniedz karstu.