Jaunums

2015. gada kulinārās tendences

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Modes tendences mainās ik gadu. Bieži tās tiek aizgūtas transformējot jau zināmas lietas, kas bijušas modē, kādu laiku atpakaļ. Arī ēdiens nav izņēmums, arī kulinārijā pasaulē ik gadu nosaka tendences, kas būs aktuālas nākamajā gadā.

Noteikti lasot rodas jautājums – kurš ir tas, kas nosaka ko un kā ēst būs modē un ko ne. Atbilde ir pavisam vienkārša – to nosaka patērētājs. Atkarībā no tā, kāda tipa ēdieni, produkti tiek pasūtīti restorānos, pieminēti sarunās, atspoguļoti blogu ierakstos  un sociālo tīklu diskusijās, tiek izvērtēti vairāki ēdieni un produktu grupas, kas tiek izvirzīti kā konkrētā gada trendi. Tos, protams, ietekmē arī dzīvesstila izmaiņas un aktualitātes. Šajā sakarā brīnišķīga ziņa – cilvēki aizvien vairāk uzmanības sāk pievērst savai veselībai, pašsajūtai, kustībām un veselīgam ēdienam, kas protams ietekmē kopīgo ēšanas paradumu virzienu un iekrāso to veselīgās krāsās.

Apskatot vairākus 2015. gada ēšanas topus, tieši tāds arī rādās šis gads – cilvēki patērēto ēdienu izvēlas kritiskāk,  cenšas ēst veselīgāk, apzinoties cēloņu un seku sakarību.  Pavisam noīsinot – ja ēdīsim slikti – jutīsimies slikti, ja piedomāsim pie produktu kvalitātes un dažādības – jutīsimies labāk.

 

 

  1. Matcha tējas pulveris. Japāņu ceremoniju tējas pulveris tiek izmantots ne tikai tējās, bet arī adaptēts dažādos konditorejas izstrādājumos. Protams, ilgstoši stipri karsējot tā labās īpašības iet mazumā, bet  matcha pulveris ir bagātīgs antioksidantu avots, kas palīdz sargāt mūsu imunitāti. (Arī Anna seko šai tendencei un drīzumā no viņas matcha kūka).
  2. Par prieku visiem veģētāriešiem, šogad aizvien populārāki paliks veģetāri ēdieni. Cilvēki aizvien vairāk atklāj veģetāro ēdienu burvību pateicoties garšvielu dažādībai, tiek iepazītas arī veģetāro ēdienu sātīgās variācijas, lai lauztu priekšstatu, ka veģetārieši ēd tikai lapas. Nē, veģetāriešu ēdienkarte ir bagātīga un interesanta. (Šis noteikti par prieku Līvai. No viņas arī turpmāk lieliski un interesanti veģetāri ēdieni).
  3. Lokālie produkti. Ēdienu un produktu izvēles kļūst aizvien racionālākas. Aizvien vairāk cilvēki apzinās lokālo produktu vērtību un nozīmi. Netiecas pēc zemenēm ziemā, bet novērtē tos produktus, kas šim reģionam aktuāli ziemā – pākšaugus, saknes, marinējumus. Kā arī, protams, gaļas izstrādājumus. Un neformīgo un ne tik glīto dārzeņu novērtēšana un apzināšanās, ka tā pamatuzdevums ir būt pārtikas produktam, nevis skaistam dārzenim.
  4. Marinējumi un ieziemojumi. Lai arī marinējumi nešķiet nekas jauns un noteikti nekas moderns, marinējumi tiek pieminēti vairākos 2015. gada ēdienu topos. Droši varam sadarboties ar vecmāmiņām un no pagrabiem vilkt ārā marinētus gurķus, bietes, kompotus. Tas viss noderēs, lai  no jauna atklātu jaunas garšas un receptes.
  5. Pretēji dabiskajam virzienam topos parādās arī dārzeņu hibrīdi. Tie ir tādi dārzeņi, kas tiek sakrustoti, izmantojot to labākās īpašības. Piemēram Brusskeils ir krustoti keila salāti ar briseles kāpostiem, zinātāji paredz arī brokkāposta (brokolis+ ziedkāposts) parādīšanos un citus interesantus dārzeņus.
  6. Kvinoju nomaina prosa. Pagājušajā gadā daudzi iepazina un iemīlēja Tā nudien ir ļoti veselīga un laba alternatīva ierastajiem graudaugiem, it īpaši ņemot vērā to, ka aizvien vairāk cilvēku nepanes glutēnu un meklē sev piemērotus graudaugus. Kvinoja ir lielisks vitamīnu un šķiedrvielu avots, diemžēl to audzē Dienvidamerikā un pagājušajā gadā audzētājiem nācās saskarties ar lieliem plūdiem, kas papostīja ražu. Patērētāji Eiropā to sajuta ar lielu cenas pieaugumu un kvinojas deficītu. Tāpēc šogad slavas saulītē, mūsu reģionam atbilstošāka un uzturvērtības ziņā tikpat noderīga – nenovērtētā un mazliet aizmirstā prosa. Prosu var pagatavot ne tikai putrās, bet veiksmīgi izmantot arī salātos, kā piedevu pie pamatēdiena un citur. (Tuvākajā laikā varat gaidīt prosas receptes arī no manis).
  7. Tāpat arī daudzi veselīga uztura piekritēji un tendenču sekotāji noteikti pamanīja kale jeb lapu kāpostu, kas tika celts brīnumlīdzekļa godā un tika adaptēts dažādās receptēs, sākot no kale kokteiļiem un beidzot ar kale čipsiem. Šogad to nomaina visiem labi zināmais ziedkāposts! Diētisks dārzenis, kas lieliski noder kā saistviela sacepumos vai arī ar atbilstošām garšvielām papildināts, tas var kļūt par alternatīvu asajiem vistas spārniņiem, sablenderēts aizstāt kuskusu, vai izmantots pat kā picas pamatnes alternatīva.
  8. Kokosriekstu produkti. Aizvien vairāk tiek novērtēti kokosriekstu produkti – kokosriekstu eļļa, kas palīdz sakārtot mikrofloru, kokosriekstu cukurs, kas tiek uzskatīts par veselīgāku kā parastais. No šī varam secināt vienu. Olīveļļas monarhija ir beigusies. Pie apvāršņa sāk parādīties nopietni konkurenti.
  9. Kūpinājumi. Kūpināšanas metodes izmantošana ne tikai gaļai un zivīm, bet arī garšvielām. Tādejādi panākot interesantas un jaunas garšas nianses ēdienos. Daudzi, iespējams, jau ir iepazinušies ar kūpinātu papriku, turpmāk to papildinās arī citas garšvielas, kas parādīsies ne vien ēdienos, bet arī kokteiļos. Piemēram, kūpināts kanēlis.
  10. Un visbeidzot atvadīšanās no diētām un sabalansēta uztura izpratne.

Protams, šo sarakstu vēl varētu turpināt, bet šoreiz izcēlu sev  interesantākās un  populārākās tendences, kas tika pieminētas daudzkārt biežāk. Ja vēlamies turpināt šo sarakstu, var sīkāk papētīt kādu no zemāk norādītajiem linkiem. Tajos var atrast arī tādus produktus un metodes kā – lēnā gatavošana (slow cooking), pistācijas, garšaugu sāls, zaļo tēju un bezglutēna produktus. Izskatās, ka 2015. gads būs eksperimentiem un jaunām garšām bagāts.

 

Linda Vilmansone

 

http://www.baumwhiteman.com/2015Trends.pdf

http://www.mccormick.com/Flavor-Forecast-2015

http://www.restaurant.org/Downloads/PDFs/News-Research/WhatsHot2015-Results.pdf

http://ifpc.com/ingredient-forecast-2015/

http://www.argusleader.com/story/life/diet-fitness/2015/01/04/nutrition-top-food-trends/21252007/

http://www.businessinsider.com/2015-food-trends-2014-12

http://www.refinery29.com/food-trends-2015#page-3

http://www.huffingtonpost.com/2014/12/30/food-trends-2014_n_6391902.html

http://www.dailymail.co.uk/femail/food/article-2890233/Food-trends-2015-revealed.html

http://culinote.com/culinote/The-Kitchen-Scoop/Top-5-Food-Trends-that-will-continue-all-the-way-i

http://culinote.com/culinote/The-Kitchen-Scoop/Top-5-Food-Trends-Part-2

http://www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/features/tastiest-food-trends-for-2015-9953124.html

http://time.com/3649922/2015-food-trends/

http://www.buzztimebusiness.com/smarts/2015-food-trends/

http://www.shape.com/healthy-eating/cooking-ideas/9-biggest-nutrition-trends-2015

http://www.bonappetit.com/columns/the-foodist/article/foodist-2015-predictions

http://www.restaurant.org/News-Research/Research/What-s-Hot

Komentāri:

Jūsu komentārs:

Pasākumi gardēžiem

Jaunumi no Facebook