Padoms

Virtuves karalienes – mērces

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Ēdiena gatavošana un pasniegšana nav iedomājama bez mērcēm – tās papildina ēdienu un rada papildus baudu ēdiena baudītājam.
Tradicionāli latviešu virtuvē biežāk gatavotās ir miltu mērces, papildinātas ar pienu, krējumu, saceptiem sīpolu un gaļas gabaliņiem. Mērcēm variācijas ir bezgala daudz. Mēs piedāvājam tikai dažus variantus, kā pārsteigt savus mājiniekus un viesus, ceļot galdā ēdienu, pārlietu ar gardu mērci.
Gatavojot mērces galvenais ir būt radošam – izmantot neapēstos ievārījumu krājumus, garšvielas, dažādus sierus, saldo vai skābo krējumu, rīvmaizi, olas dzeltenumus,dažādus augļus un ogas…
Mērces pat šķietami vienkāršu ēdienu spēj padarīt karalisku un izsmalcinātu!
Šeit idejas dažām mērcēm
Garšaugu mērce uz saldā krējuma un gaļas buljona bāzes – Ļoti garšīga un aromātiska mērce pie gaļas ēdieniem, piedevās kartupeļiem.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
1,2 kg cūkgaļas vai vistas gaļas
1 burkāns
3 ķiploka daiviņas
gabals selerijas saknes
2 lauru lapas
200 ml salda krējuma
2 ēdamkarotes miltu
eļļa cepšanai
sāls, malti melnie pipari
Pagatavošanas gaita:
1. Gaļu sagriež porciju gabalos, saknes nomizo un sagriež palielos gabalos.
2. Gaļu uz sakarsētas pannas ap cep brūnu, pievieno burkānu, selerijas saknes gabalus un ķiploka daiviņas, sāli, piparus un vēl nedaudz apcep, pārlej ar ūdenun visu pārlej katlā.
3. Vāra 1–1,5 stundu, līdz gaļa mīksta.
4. Gaļas gabalus izņem no katla, buljonam pievieno saldo krējumu un miltus, un ar blenderi sakuļ viendabīgu mērci. Pagaršo un nepieciešamības gadījumā pievieno vēl sāli, piparus vai ūdeni. Pievieno lauru lapas un vēlreiz uzvāra.

Bešamela mērce – Pamatu pamats visām baltajām mērcēm, kas latviešu kulinārijā ir vienas no iecienītākajām
Nepieciešamās sastāvdaļas:
80 g sviesta
1 olas dzeltenums
~ 60–80 g miltu
~ 1 l piena
sāls, malti melnie pipari
lauru lapa, pēc izvēles šķipsniņa
muskatrieksta
svaigs timiāns
Pagatavošanas gaita:
1. Katliņā liek sviestu. Kad sviests ir izkusis, pievieno miltus un, nepārtraukti maisot, tos sabrūnina.
2. Lēnām, turpinot maisīšanu, pievieno pienu, šķipsniņu sāls, piparus, lauru lapu, timiāna zariņu. Uz nelielas uguns nedaudz pavāra.
3. Iesit olas dzeltenumu un samaisa.

Siera un valriekstu mērce – Šī mērce, lai arī trekna, jebkuru gaļas vai zivs ēdienu padarīs izsmalcinātu.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
200 ml saldā krējuma
120 g Dor blu siera
50 g valriekstu
50 ml sausa baltvīna (pēc izvēles)
pāris pilienu svaigi spiestas citronu sulas
Pagatavošanas gaita:
1. Valriekstus sasmalcina un uz sausas pannas nedaudz apgrauzdē. Pēc izvēles riekstus var nedaudz apcept sviestā.
2. Uzkarsē pannā vai katliņā saldo krējumu, pievieno riekstus. Kad pa rādās pirmie burbulīši, pievieno gabaliņos sagrieztu sieru. Maisa, līdz siers ir izkusis. Pielej vīnu un iespiež pāris pilienu citronu sulas. Pagaršo. Mērcei ir jābūt krēmīgai un pikantai.

Aukstā jogurta un Fetas siera mērce – Lieliska piedeva pie visa veida svaigiem un sautētiem dārzeņiem.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
3–4 lielas daiviņas ķiploka
1 paciņa biezpiena
100 g Fetas siera
puse svaiga gurķa
~ 50–100 ml svaigā jogurta bez piedevām
½ citrona
Pagatavošanas gaita:
1. Ķiploka daiviņas notīra, pārgriež uz pusēm. Gurķi noskalo, pārgriež pusēm un sagriež nelielos gabaliņos.
2. Lielākā traukā liek ķiplokus, gurķu gabaliņus, Fetas sieru, pievieno biezpienu un pāris pilienu citronu sulas. Sablenderē. Nepieciešamības gadījumā pievieno jogurtu. Mērcei ir jābūt vidēji biezai un pikantai.

Ievārījuma mērce – Jebkuram gaļas ēdienam piešķirs jaunu garšas noti.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
1 neliels čili pipars
1 sarkanais sīpols
5–6 melnās žāvētās plūmes
~ 200 ml skāba ievārījuma –
dzērveņu, brūkleņu, plūmju
50 ml brendija
Pagatavošanas gaita:
1. Čili piparam izņem sēklas un sagriež mazos gabaliņos. Sīpolu no tīra un smalki sagriež. Plūmes sagriež mazos gabaliņos.
2. Katliņā liek ievārījumu, sīpolus, čili un plūmes. Pielej brendiju un karsē ~ 10 minūtes.
Šādas mērces var gatavot no svaigām vai saldētām ogām, arī no gataviem ievārījumiem.

Citrusaugļu mērce – Tā lieliski sader ar zivīm, arī maigajām gaļām un ir pasniedzama gan silta, gan arī auksta.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
2–3 apelsīni
1 čili pipars
1 sarkanais sīpols
3 cm svaigas ingvera saknes
1 ēdamkarote medus
sāls, šķipsniņa cukura
Pagatavošanas gaita:
1. Apelsīnus noskalo. No viena apelsīna izspiež sulu. Atlikušos no tīra, augļa mīkstumu sagriež ne lielos gabaliņos. Sīpolu un ingvera saknes gabaliņu notīra un smalki sakapā. Čili piparam izņem sēklas un sagriež gabaliņos. No vienas apelsīna pusītes norīvē nedaudz miziņas.
2. Uzkarsē pannā medu, pievieno apelsīnus, sīpolus, ingveru, šķipsniņu rīvēto miziņu un čili. Visas sastāvdaļas gatavo 2–3 minūtes, pielej sulu un nedaudz pavāra. Pagaršo. Nepieciešamības gadījumā pievieno vēl piparus, sāli vai cukuru.

Komentāri:

Jūsu komentārs:

Pasākumi gardēžiem

Jaunumi no Facebook