Salātiem:
Der zināt:
Gorgonzolas siers ir viens no slavenākajiem itāļu sieriem, kas ir zināms jau kopš 9. gadsimta. Savu nosaukumu tas ieguvis no Gorgonzolas ciemata Ziemeļitālijā. Sieram ir izteikti asa, pikanta garša, ar zilu vai zaļganu pelējumu. Sieru gatavo no govs piena. Tradicionāli sieru nogatavina apmēram 6 mēnešus, un šajā laikā tas iegūst gan krāsu, gan garšu. Tieši izteiktās garšas dēļ sieru pievieno dažādiem ēdieniem vai ēd kopā ar svaigiem augļiem un dārzeņiem.
Variācijas par tēmu:
Mērcei var pievienot sieru pēc savas izvēles. Ja neesat zilā siera cienītāji, pievienojiet mērcei kādu kausēta siera šķirni.
Filejas noskalo un nosusina.
Ķiploka daiviņas notīra un smalki sagriež.
Puravam atdala ārējās lapas un noskalo smiltis.
Filejas ierīvē ar ķiplokiem, sāli un pipariem. Ja filejas ir biezas, tās ar asu nazi pārgriež vidū uz pusēm, lai ātrāk izceptos.
Uzkarsē pannā eļļu un apcep filejas no abām pusēm brūnas. Kad gaļa ir apcepta, uzlej ~ 200 ml verdoša ūdens, uzliek katlam vāku un sutina tās uz nelielas liesmas 15 minūtes.
Puravu sagriež plānās ripiņās. Uzkarsē atsevišķā pannā 2 ēdamkarotes eļļas un 2–3 minūtes apcep puravus.
Pielej vīnu, samaisa un gatavo vēl ~ 5 minūtes, līdz alkohols ir iztvaikojis.
Samazina liesmu. Mērcei pievieno saldo krējumu.
Pievieno sieru un maisa, līdz siers pilnībā izkūst.
Mērcei pievieno iepriekš apceptās filejas un turpina gatavot vēl ~ 5 minūtes.
Valriekstus apgrauzdē uz sausas pannas.
Sagatavo salātus: lapu salātus un tomātus noskalo, nosusina sausus. Tomātus sagriež nelielos gabaliņos, liek bļodā un pievieno salātus.
Sajauc eļļu ar balzamiko etiķi.
Pievieno šķipsniņu sāls, piparus.
Mērci iecilā salātos.
Filejas pasniedz, guldītas siera mērcē, pārkaisītas ar valriekstiem.
Komentāri: