Padoms

Salātos pati svarīgākā ir MĒRCE!

  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Senie Romieši ir teikuši: lai pagatavotu labu mērci ir nepieciešami četri cilvēki: skopais ar etiķi, dāsnais ar eļļu, gudrais, lai pielietu eļļu un etiķi, un trakais – lai sajauktu visa sastāvdaļas kopā! Mēs sekojām senajam teicienam un jaucām paši savas mērces aromātiskiem un gardiem salātiem.
Salātu mērces iedala šķidrajās, kas sastāv no etiķa, eļļas, augļu sulām un biezajās, kur par pamatu tiek ņemta majonēze, krējums, kefīrs, paniņas u.c.
Kas ir jāievēro, gatavojot mērces:
1. Mērces pievieno salātiem tieši pirms pasniegšanas. Šādi pagatavoti salāti būs ar niansētu un aromātisku garšu.
2. Pievienojot mērcēm garšvielas ir jārīkojas ļoti uzmanīgi – tās pievienojam tikai pa šķipsniņai un garšojam, līdz iegūstam vēlamo rezultātu.
3. Eļļas izvēlē priekšroka ir dodama Extra Virgin eļļai. Salātiem var izmantot sezama, dažādu sēklu, riekstu un vīnogu kauliņu eļļas.
4. Etiķa izvēle – jo skābāku etiķi lietojam, jo vairāk eļļas ir nepieciešams pievienot mērcei. Baltais vīna etiķis ir maigāks nekā sarkanais un labi saderēs ar olīveļļu, vīnogu kauliņu eļļu svaigajos salātos. Sarkanais etiķis labi sader ar Extra Virgin olīveļļu. Balzamiko etiķis lieliski papildinās svaigos dārzeņus un svaigos salātu maisījumus.
5. Mērces uz eļļas bāzes ļoti ērti ir kult burciņā. To dara tā: Visas sastāvdaļas saliek burciņā, uzskrūvē vāku un burku kā ‘šeikeri’ sakrata, līdz mērce ir gatava ( 1 min.)
6. Mērces uz eļļas bāzes var uzglabāt vēsumā 1 nedēļu, uz jogurta bāzes- maksimums 3 dienas. Tomēr mēs iesakām mērci gatavot uzreiz pirms ēšanas tikai tai ēdienreizei, jo mērce ir salātu karaliene.

Lūk idejas dažām mērču variācijām1

Dabīgā jogurta, biezpiena un Fetas siera mērce:
150 g Fetas
200 ml dabīgā jogurta
120 g biezpiena
2-3 ķiploka daiviņas
sāls, malti melnie pipari
neliels svaigs gurķis ( pēc izvēles)

Sinepju mērce
1 ēdamkarote sinepju (Krievu, Angļu)
3 ēdamkarotes eļļas
3 ēdamkarotes citrona sulas
1 tējkarote cukura
½ tējkarotes sāls

Medus mērce
2 tējkarotes mīksta medus
1 tējkarote sinepju
2 svaigu apelsīnu sula
sāls, malti melnie pipari

Balzametiķa mērce:
5 ēdamkarotes balzametiķa
4-5 ēdamkarotes olīveļļas
1 ķiploka daiviņa
1 tējkarote Dižonas sinepes
1 tējkarote cukura
½ tējkarotes sāls
šķipsniņa maltu melno piparu

Saldā krējuma mērce
200 ml saldā krējuma
2 tējkarotes sinepju
Sāls, malti melnie pipari pēc garšas
1/2 citrona sula ( pēc izvēles)

Komentāri: