Padoms

Ierauga maize

  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com

Piedāvājam pagatavot maizi, kas ir darināta no īsta ierauga. Ik palaikam kāds no darba kolēģiem ir piedāvājis ieraugu maizes cepšanai, kas ir jāpabaro ar miltiem, atkal jāsadala porcijās, jācep maize un jādala atkal tālāk.
Mēs šoreiz mēģinājām noskaidrot, cik sarežģīta ir ierauga pagatavošana mājās un kādas pūles tas prasa no saimnieces. Ir nepieciešama pacietība, lai noteiktās dienās ieraugu pabarotu un atkal sadalītu.
Rezultāts noteikti ir pūļu vērts, jo maizes cepšana aizrauj. Katru reizi var pievienot kādas piedevas pēc izvēles un pārsteigt tuviniekus ar lielākiem vai mazākiem maizes kukuļiem. Pievienojot ķimenes, ~200 g brūno cukuru un daļu kviešu miltus aizstājot ar rudzu miltiem, iegūsiet gardum gardu saldskābmaizi.
Lai labi garšo!
Nepieciešamās sastāvdaļas:

~2 kg kviešu miltu (pēc izvēles daļu kviešu miltus var aizstāt ar rudzu miltiem)
20 g medus
silts ūdens
1 tējkarote sāls
ķimenes, dažādas sēkliņas pēc izvēles
1. diena
200 g kviešu miltu
20 g vijīga medus
150 ml silta ūdens
Lielākā bļodā sajauc visas sastāvdaļas viendabīgā masā, pārsedz ar dvielīti un liek uz 36–48 stundām siltā vietā. Pa šo laiku ieraugs sāks “atdzīvoties”, būs jūtams rūgšanas aromāts, masa būs bieza, ķepīga.
3. diena
300 g kviešu miltu
150 ml silta ūdens
Ierauga masai pievieno miltus un ūdeni un atkal visu rūpīgi samaisa. Bļodu pārsedz, un 24 stundas ieraugam ļauj veidoties.
4. diena
200 g no ierauga masas
400 g kviešu miltu
200 ml silta ūdens
No trešās dienas ierauga atsver 200 g un liek bļodā. Pievieno miltus un siltu ūdeni. Pārsedz un atstāj siltumā uz 12 stundām. Atlikušo ieraugu jūs varat padalīt draugiem vai ievietot ledusskapī. Pēc 12 stundām jau var cept maizi vai ievietot ieraugu uz 2–5 dienām ledusskapī, lai palēninātu rūgšanas procesu.
Maizes skābums būs atkarīgs no tā, cik ilgi būsiet noturējuši ieraugu. Ieraugs ir gatavs cepšanai, ja, nedaudz ar pirkstu galiem pabakstot ierauga virskārtu, veidojas bedrīte, parādās mazi burbulīši un jūtams alkohola aromāts.
Cepam maizi!
800 g kviešu miltu
400 g ierauga
650 ml silta ūdens
1,2 tējkarotes sāls
1 ēdamkarote cukura
pēc izvēles: ķimenes, dažādas sēkliņas, linsēklas
1. Ieraugam pievieno miltus, sāli un siltu ūdeni. Visas sastāvdaļas samaisa viendabīgā masā.
2. Uz miltiem nokaisīta galda maizes mīklu mīca ~ 10 minūtes. Šajā laikā pēc izvēles pievieno ķimenes vai sēkliņas. Ja mīkla ir ļoti “ķepīga”, pievieno vēl nedaudz miltu.
3. Samīcīto mīklu liek bļodā, uzkaisa nedaudz miltu, pārsedz un liek uz 12 stundām siltumā. Šajā laikā mīkla “aug”.
4. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Mīklu sadala divās daļās. Uz pannas veido kukulīšu formu vai mīklu liek ietaukotā kēksa formā. Ar asu nazi mīklas virspusē izdara pāris slīpu vai spirālveida griezumu. Uzkaisa nedaudz miltu. Liek cepties. Cep 20 minūtes.
5. Samazina karstumu līdz 180 °C temperatūrai un cep vēl ~ 45 minūtes. Maize ir gatava, kad, nedaudz paklaudzinot pa garoziņu, ir dzirdama dobja skaņa.
6. Kad maize ir izcepta, to pārklāj ar dvielīti ļauj tai “atpūsties” vismaz pāris stundu.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

~2 kg kviešu miltu (pēc izvēles daļu kviešu miltus var aizstāt ar rudzu miltiem)
20 g medus
silts ūdens
1 tējkarote sāls
ķimenes, dažādas sēkliņas pēc izvēles

Komentāri:

  • cepeeja saka:

    Gribeeju izmeegjinaat ieraugu. Izpildiiju pirmo soli un atstaaju lai ruugst. Peec pirmajaam 2 dienaam nekas neizmainiijaas, bet treshajaa dienaa kopaa ar smuku ruugumu paraadiijaaa virspusee zili peleejuma plekji. Kaapeec taa? Ko izdariiju nepareizi?

  • Indra saka:

    Maizi cepu ar 1 gl rudzu miltu un 1 gl pilngraudu kviešu miltu, 1stundu 40min, 200 grādos bez ventilatora, trauciņā ar vāku. Bet maize sanāk iekšā mitra, lipīga. Kur varētu būt vaina? Ilgāk jācep, vai vairāk parastos kviešu miltus jāliek?

  • Kristaps saka:

    Sveiki, gribu izmēģināt recepti, tikai nesaprotu pāris lietas, ceru, ka varēsiet palīdzēt.
    Pēc receptes es saprotu, ka man pēc 3. dienas paliks pāri vēl kādi 200g ierauga masas.
    Un sajaucot 4.dienā ieraugu tas arī paliks pāri, jo maizei vajag tikai 400g.
    Kuru no tiem, ja nu man pēkšņi ļoti iepatīkas cept, es varu izmantot kā ieraugu nākamās nedēļas maizes cepšanai un tad Tam (ieraugam/masai) ir jāatkārto atkal 4.diena? Vai arī katru nedēļu viss jāsāk no sākuma? Heh, mulsums uznāca

    • Liene Vilnīte saka:

      Sveiki. Nākamo maižu cepšanai ir jāizmanto ieraugs, kas palicis pāri no 3. dienas.
      Tātad viss, ko samīca 4. dienā uzreiz ir jāizcep.

      • Kristaps saka:

        Paldies, par komentāru! 🙂 Cik ilgi es varu turēt 3. dienas ieraudziņu ledusskapī? Man ir plāns cept ne vairāk kā vienu reizi nedēļā. Es uzmetīšu situāciju kā es sapratu… Otrajā nedēļā izdomāju, ka vajadzētu tākā vēlreiz uzcept maizi, un cik labi, ka man palicis pāri ieraudziņš no 3. dienas. Lai man būtu no kā cept trešajā nedēļā es izņemu savu ieraudziņu no ledusskapja un atkal izpildu 3. dienas soļus ļauju tam diennakti ievilkties, 200g paņemu priekš maizes cepšanas un atlikušo ielieku ledusskapī līdz trešajai nedēļai. Un tā nedēļū no nedēļas. Vai tas tā varētu būt? Maizes cepšana manā izpratnē ir vesela zinātne.

  • Agnese saka:

    Otrajā dienā sāka rūgt, bet ir izveidojusies cieta virskārta. Ko darīt un ko es daru nepareizi? Turu siltumā virs radiatora un pārsegtu ar dvieli.

  • Gunta saka:

    Cepu sēkliņmaizi,iznāk laba,bet ir daži neskaidri jautājumi.Kad atliek to ieraugu ledusskapī,vai viņam arī ir jābūt uzrūgušam? Un kamēr mīkla rūgst,saprotams pārsegta ar dvielīti,man tā maizes virsiņa iznāk tāda pasausa,un izcepot arī pacieta.Skatos-te ir ieteikums pārklāt ar celofāna maisiņu,bet vai tas netraucēs mīklai elpot,kamēr rūgs?

  • Ilga saka:

    Man vislabāk ierauga gatavošanā palīdz mēness augošajā fāze un pilnmēness fāze.Lai izdodas.