Kā pati Signe saka, viņa no savas vecmāmiņas mantojusi viesmīlības garu. Ar prieku viņa pulcē pie galda ģimeni, radus, draugus, kaimiņus, pat jaunāka dēla futbolkomandu, bet biežāk cilvēkus, kurus vēlas palutināt.
Nātru maize
Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām
Sastāvdaļas
100 g nātru lapu
1 buntīte maurloku
2 ēdamkarotes sviesta
500 g kviešu miltu
30 g svaiga rauga
10 g jūras sāls
šķipsniņa malta muskatrieksta
270 ml ūdens
Pagatavošana
Nātru lapas noskalo un dažas minūtes noblanšē vārošā ūdenī. Tad strauji atdzesē aukstā ūdenī, kam piebērti ledus kubiņi. Nātres nosusina un sasmalcina. Sasmalcina maurlokus.
Miltus ieber bļodā. Vidiņā izveido iedobi, kur saber maurlokus un nātres.
Raugu sajauc ar siltu ūdeni, pievieno sāli. Ielej pie miltiem bļodā.
Turpat pievieno mīkstu sviestu, pierīvē nedaudz muskatrieksta.
Sāk mīcīt mīklu. Mīca ~ 10 minūtes, līdz tā vairs nelīp pie rokām. Ja nepieciešams, pievieno vēl miltus.
Kad mīkla samīcīta, to saveļ klaipiņā, liek atpakaļ bļodā, pārklāj ar dvieli un ļauj uzrūgt līdz pusotrai stundai.
Tad mīklu sadala divās formiņās un ļauj atkal uzrūgt līdz pusotrai stundai. Formiņas varbūt puķupodi vai kēksa forma. Var arī klaipiņus veidot uz pannas.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 °C temperatūrai, un cep līdz zeltainam brūnumam.
Komentāri: