Nātru maize

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

  • 100 g nātru lapu
  • 1 buntīte maurloku
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • 500 g kviešu miltu
  • 30 g svaiga rauga
  • 10 g jūras sāls
  • šķipsniņa malta muskatrieksta
  • 270 ml ūdens

Pagatavošana

  1. Nātru lapas noskalo un dažas minūtes noblanšē vārošā ūdenī. Tad strauji atdzesē aukstā ūdenī, kam piebērti ledus kubiņi. Nātres nosusina un sasmalcina. Sasmalcina maurlokus.
  2. Miltus ieber bļodā. Vidiņā izveido iedobi, kur saber maurlokus un nātres.
  3. Raugu sajauc ar siltu ūdeni, pievieno sāli. Ielej pie miltiem bļodā.
  4. Turpat pievieno mīkstu sviestu, pierīvē nedaudz muskatrieksta.
  5. Sāk mīcīt mīklu. Mīca ~ 10 minūtes, līdz tā vairs nelīp pie rokām. Ja nepieciešams, pievieno vēl miltus.
  6. Kad mīkla samīcīta, to saveļ klaipiņā, liek atpakaļ bļodā, pārklāj ar dvieli un ļauj uzrūgt līdz pusotrai stundai.
  7. Tad mīklu sadala divās formiņās un ļauj atkal uzrūgt līdz pusotrai stundai. Formiņas varbūt puķupodi vai kēksa forma. Var arī klaipiņus veidot uz pannas.
  8. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 220 °C temperatūrai, un cep līdz zeltainam brūnumam.

Komentāri: