Maizes Kvass

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
8 personām

Sastāvdaļas

  • 600 g svaigas rupjmaizes
  • 1 citrona sula
  • 350 g cukura
  • 30 g rauga
  • citrona vai apelsīna miziņas
  • piparmētru vai apiņu novārījums
  • upeņu jaunie dzinumi
  • 6 l dzeramā ūdens

Pagatavošana

  1. Rupjmaizi sagriež plānās šķēlītēs un cepeškrāsnī 150 °C temperatūrā apgrauzdē.
  2. Maizes šķēlītēm pārlej pāri 4 l verdoša dzeramā ūdens. Trauku pārsedz un atstāj 3–4 stundas, līdz ūdens nokrāsojies brūns un ieguvis rudzu maizes īpatnējo garšu un smaržu.
  3. Šķidrumu nokāš, biezumiem vēlreiz pārlej verdošu ūdeni – šoreiz 2 l, un ļauj 1–2 stundas ievilkties. Šķidrumu nokāš.
  4. Abus šķidrumus salej kopā, pieliek cukuru, raugu, citronu sulu un garšvielas, un siltā vietā raudzē 6–8 stundas. Pēc tam kvasu atdzesē un pasniedz, salietu pudelēs vai māla krūkā.