Kā pati Signe saka, viņa no savas vecmāmiņas mantojusi viesmīlības garu. Ar prieku viņa pulcē pie galda ģimeni, radus, draugus, kaimiņus, pat jaunāka dēla futbolkomandu, bet biežāk cilvēkus, kurus vēlas palutināt.
Maizes Kvass
Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
8 personām
Sastāvdaļas
600 g svaigas rupjmaizes
1 citrona sula
350 g cukura
30 g rauga
citrona vai apelsīna miziņas
piparmētru vai apiņu novārījums
upeņu jaunie dzinumi
6 l dzeramā ūdens
Pagatavošana
Rupjmaizi sagriež plānās šķēlītēs un cepeškrāsnī 150 °C temperatūrā apgrauzdē.
Maizes šķēlītēm pārlej pāri 4 l verdoša dzeramā ūdens. Trauku pārsedz un atstāj 3–4 stundas, līdz ūdens nokrāsojies brūns un ieguvis rudzu maizes īpatnējo garšu un smaržu.
Šķidrumu nokāš, biezumiem vēlreiz pārlej verdošu ūdeni – šoreiz 2 l, un ļauj 1–2 stundas ievilkties. Šķidrumu nokāš.
Abus šķidrumus salej kopā, pieliek cukuru, raugu, citronu sulu un garšvielas, un siltā vietā raudzē 6–8 stundas. Pēc tam kvasu atdzesē un pasniedz, salietu pudelēs vai māla krūkā.
Komentāri: