“Ķieģelīša” saldskābmaize

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

  • 1 kukulītis formas maizes
  • 1 l kefīra
  • 1 paciņa svaiga rauga
  • ~ 1,2 kg kviešu miltu
  • 1 tējkarote sāls
  • 1 glāze (240 ml) cukura
  • 6 ēdamkarotes ķimeņu
  • eļļa mīklas pārziešanai

Pagatavošana

  1. Maizi sagriež mazos gabaliņos.
  2. Liek bļodā un pārlej ar kefīru.
  3. Atstāj mērcēties pāris stundu, līdz maize ir pilnībā izšķīdusi. Ik palaikam maizes masu ar pirkstiem pamīca.
  4. Raugu iedrupina bļodiņā, pievieno ēdamkaroti cukura un pielej nedaudz silta ūdens. Samaisa putriņā un uzkaisa šķipsniņu miltu. Atstāj pāris minūtes, lai raugs “atdzīvotos”. Uz galda uzkaisa nedaudz miltu un liek sagatavoto maizes un kefīra mīklas masu. Izveido vidū nelielu bedrīti, kurā ielej raugu.
  5. Pieber miltus un sāk mīcīt maizes mīklu.
  6. Mīcot pievieno sāli, cukuru un ķimenes.
  7. Mīklu ir nepieciešams rūpīgi samīcīt.
  8. Kad mīkla ir samīcīta, to pārziež ar eļļu, uzkaisa nedaudz miltu, liek tīrā bļodā, pārsedz ar dvielīti un liek raudzēties.
  9. Pēc ~ 1,5–2 stundām, kad mīklas apjoms ir dubultojies, ņem to ārā no bļodas un pārmīca.
  10. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. No mīklas veido nelielus apaļus kukulīšus, pēc izvēles pārkaisa ar ķimenēm un liek cepties. Cep no ~ 45 minūtēm līdz 1 stundai, kamēr kukulīši ir kļuvuši zeltaini un, nedaudz paklauvējot pa garozu, ir dzirdama dobja skaņa.
  11. Kad maizīte ir izcepta, to pārziež ar viegli saldenu cukurūdeni, pārklāj ar dvielīti un atdzesē.

 

Variācijas par tēmu:

Maizes mīklai var pievienot uz smalkās rīves sarīvētu burkānu, tad rezultātā iegūsiet burkānu saldskābmaizi.

Mājas apstākļos no mīklas daudzuma veidojiet trīs vai četrus nelielus kukuļus, jo, cepot vienu lielu kukuli, mājas cepeškrāsns var to kārtīgi neizcept un vidus būs jēls.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maizi sagriež mazos gabaliņos.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Liek bļodā un pārlej ar kefīru.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Atstāj mērcēties pāris stundu, līdz maize ir pilnībā izšķīdusi. Ik palaikam maizes masu ar pirkstiem pamīca.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Raugu iedrupina bļodiņā, pievieno ēdamkaroti cukura un pielej nedaudz silta ūdens. Samaisa putriņā un uzkaisa šķipsniņu miltu. Atstāj pāris minūtes, lai raugs “atdzīvotos”. Uz galda uzkaisa nedaudz miltu un liek sagatavoto maizes un kefīra mīklas masu. Izveido vidū nelielu bedrīti, kurā ielej raugu.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieber miltus un sāk mīcīt maizes mīklu.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mīcot pievieno sāli, cukuru un ķimenes.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mīklu ir nepieciešams rūpīgi samīcīt.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad mīkla ir samīcīta, to pārziež ar eļļu, uzkaisa nedaudz miltu, liek tīrā bļodā, pārsedz ar dvielīti un liek raudzēties.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pēc ~ 1,5–2 stundām, kad mīklas apjoms ir dubultojies, ņem to ārā no bļodas un pārmīca.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. No mīklas veido nelielus apaļus kukulīšus, pēc izvēles pārkaisa ar ķimenēm un liek cepties. Cep no ~ 45 minūtēm līdz 1 stundai, kamēr kukulīši ir kļuvuši zeltaini un, nedaudz paklauvējot pa garozu, ir dzirdama dobja skaņa.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad maizīte ir izcepta, to pārziež ar viegli saldenu cukurūdeni, pārklāj ar dvielīti un atdzesē.

Komentāri:

  • Dace saka:

    Nedaudz palasīju literatūru par maizes cepšanu un rauga pielietošanu. Visur bija norādīts, ka raugu kopā ar sāli nejaukt, jo sāls nobremzēs rauga rūgšanas procesus un samazinās kvalitāti. Starp informācijas avotiem Kengis, itāļu konditori/maizes cepēji.

  • dzipuks saka:

    Ideāla maizīte. Cepjam samērā bieži. Vienmēr izdodas burvīgi. Un sāls netraucē–uzrūgst kā nākas. Izmēģinājām likt kviešu miltu vietā-rudzu….arī gardi! Paldies .

  • Arnis saka:

    Izskatās, ka tur var sanākt kkas super garšīgs 🙂

    http://labadavana.lv

  • Sandra saka:

    Paldies par senzināmo, aizmirsto receptiiti..

  • Inga saka:

    Patiešām ļoti garšīga maizīte, no šis receptes!

  • Ilze saka:

    Brīnišķīga maize! Esmu izmēģinājusi daudzas receptes un dažādus paņēmienus. Un maize tik ļoti neplausā, ja to otreiz nepārmīca, bet rokas pirms tam saslapinot, ņem vajadzīgo mīklas daudzumu no bļodas un uzreiz veido kukulīti.
    Bet sāls netraucē, ja tas nenonāk tiešā saskarē ar raugu, tāpēc cukuru un sāli iemaisu kā pirmos maizes un kefīrā maisījumā. To arī izlasīju maiznieku padomos.

  • Māris saka:

    Var mīklu likt formas pannińās un iznāks 3 skaisti kukulīši,tādi paši kā pirms bija formas maizīte.Otreiz nevajag pārmīcīt.Es vēl mīklai mīcot pievienoju 2 ēd.kar.olivellu lai tik ātri nepaliek cieta.

  • Gita saka:

    Paldies par jauko recepti

  • ome saka:

    Līdzīgu recepti izmantoju 80 gados, tikai raudzēju ilgāk un cepšana sanāca tikai 2.dienā, sanāca 2 gareni kukulīši.