VISTAS AKNU PASTĒTE AR ŽĀVĒTU PLŪMJU DŽEMU

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

  • 500 g vistu aknu
  • 150 ml saldā krējuma
  • 140 g sviesta
  • 2 šalotes sīpoli
  • 2 daiviņas ķiploku
  • 2 ēdamkarotes konjaka
  • 4–5 salvijas lapas
  • 0,5 l portera alus
  • 200 g žāvētu tumšo plūmju
  • 60 ml ābolu etiķa
  • 1 tējkarote čili pārslu
  • 70 g muskovado cukura

Pagatavošana

4 porcijām

  1. Tumšās žāvētās plūmes aplej ar portera alu un liek uz nakti uzbriest. No rīta pieber klāt cukuru, čili pārslas un sāli un liek vārīties. Uz lēnas uguns novāra pusi šķidruma, tad pievieno etiķi un novāra vēl par trešdaļu, līdz plūmes pilnīgi mīkstas un sula sabiezē sīrupā. Atliek malā.
  2. Nomizo šalotes sīpolus un ķiplokus un sagriež šķēlēs, liek sautēties pannā uz mērenas uguns, pa to laiku notīra aknas.
  3. Kad sīpoli apbrūnināti, pievieno konjaku un iztvaicē alkoholu. Pievieno aknas un labi apcep. Pievieno saldo krējumu un salvijas lapas. Viegli novāra šķidrumu, un liek blenderī. Blendē, pamazām pievienojot aukstu, kubiņos sagrieztu sviestu.
  4. Pilda pastēti traukā un liek ledusskapī vismaz uz 4–5 stundām. Pastēti pasniedz uz maizes kopā ar plūmēm.