Vista pikantā aprikožu mērcē

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Ja Jūs mēdzat radoši eksperimentēt ar dažādām ēdiena sastāvdaļām, mēs iesakām pagatavot vistu aprikožu mērcē. Tieši mērce šajā receptē ir tas īpašais, ar ko pārsteigt gan mājiniekus, gan ciemiņus.

Žāvētās aprikozes, kas sautētas kopā ar vistas gaļu, rada neatkārtojamu garšas buķeti, bet, sablendētas mērcē ar saldo krējumu, tās pārvēršas līdz nepazīšanai – mērce ir bieza, pikanta, saldi skābena un ļoti aromātiska. Klāt pasniedziet vārītus rīsus, kartupeļus vai tvaicētus dārzeņus.

Sastāvdaļas

  • 4 vistas stilbiņi ar šķiņķīti (var būt 8 stilbiņi vai 8 šķiņķīši)
  • 1 sīpols
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 2 tējkarotes gaišās sojas mērces
  • 100 ml saldā krējuma
  • 200 g žāvētu aprikožu
  • sāls, malti melnie pipari
  • šķipsniņa kajenas piparu
  • eļļa cepšanai

Pagatavošana

  1. Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra. Sīpolu pārgriež uz pusēm un sagriež šķēlēs, ķiploka daiviņas sasmalcina.
  2. Aprikozes liek bļodiņā un uzlej karstu ūdeni. Patur 15 minūtes. Ūdeni nolej, aprikozes noskalo.
  3. Vistas gaļas gabalus noskalo un nosusina. Uzkarsē pannā eļļu un apcep vistu no visām pusēm zeltaini brūnu. Cepšanas laikā uzkaisa šķipsniņu sāls, piparus, pievieno sojas mērci.
  4. Kad vista ir apcepta, pievieno sīpolus un ķiplokus. Cep vēl 2-3 minūtes.
  5. Pievieno aprikozes.
  6. Pielej verdošu ūdeni tik daudz, lai tas nosegtu gaļu, uzliek vāku un sautē uz nelielas liesmas ~ 45 minūtes.
  7. Kad gaļa ir mīksta, to izņem no pannas un uzliek uz šķīvja. Pannas saturu ielej lielākā krūzē vai blendera traukā un sablendē. Iegūto mērci lej atpakaļ pannā un pievieno saldo krējumu. Uzkarsē, bet nevāra. Ja nepieciešams, pievieno sāli vai piparus.
  8. Vistu pasniedz pārlietu ar mērci.

 

Variācijas par tēmu:

Ja vēlaties mērci pikantāku, pievienojiet nedaudz malta čili. Mērce labi garšos, bagātīgi papildināta ar sasmalcinātiem zaļumiem pēc izvēles.

 

Der zināt:

Veikalos nopērkamas divu veidu aprikozes: dabiski žāvētās, kas ir tumši brūnā vai sarkanbrūnā krāsā, un koši oranžās. Pēdējās ir kaltētas speciālās kamerās un apstrādātas ar sēra anhidrītu, kas var radīt alerģiskas izpausmes. Šādas aprikozes būtu ieteicams pirms lietošanas ~ 20 minūtes paturēt karstā ūdenī un tad vēlreiz noskalot.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra. Sīpolu pārgriež uz pusēm un sagriež šķēlēs, ķiploka daiviņas sasmalcina.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aprikozes liek bļodiņā un uzlej karstu ūdeni. Patur 15 minūtes. Ūdeni nolej, aprikozes noskalo.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vistas gaļas gabalus noskalo un nosusina. Uzkarsē pannā eļļu un apcep vistu no visām pusēm zeltaini brūnu. Cepšanas laikā uzkaisa šķipsniņu sāls, piparus, pievieno sojas mērci.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad vista ir apcepta, pievieno sīpolus un ķiplokus. Cep vēl 2-3 minūtes.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno aprikozes.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pielej verdošu ūdeni tik daudz, lai tas nosegtu gaļu, uzliek vāku un sautē uz nelielas liesmas ~ 45 minūtes.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kad gaļa ir mīksta, to izņem no pannas un uzliek uz šķīvja. Pannas saturu ielej lielākā krūzē vai blendera traukā un sablendē. Iegūto mērci lej atpakaļ pannā un pievieno saldo krējumu. Uzkarsē, bet nevāra. Ja nepieciešams, pievieno sāli vai piparus.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vistu pasniedz pārlietu ar mērci.