SPARĢEĻU, SĒŅU UN KAZAS SIERA KIŠS

Viegla
līdz 1 h
6 personām

Sastāvdaļas

MĪKLAS PAMATNEI

  • 230 g miltu
  • 160 g auksta sviesta
  • 1 olas dzeltenums

PILDĪJUMAM

  • 150 g mīkstā kazas siera
  • 200 g sparģeļu, sagrieztu 2 cm gabaliņos
  • 180 g sēņu, pārgrieztu uz pusēm
  • 1 šalotes sīpols, smalki sakapāts
  • 5 zariņi svaiga timiāna
  • olīveļļa
  • 250 ml saldā krējuma
  • 3 olas
  • ½ tējkarotes malta muskatrieksta
  • sāls
  • svaigi malti melnie pipari

Pagatavošana

  1. Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 ºC temperatūrai.
  2. Pagatavo mīklu, kopā sajaucot olas dzeltenumu, miltus un kubiņos sagrieztu aukstu sviestu, visu samīca viendabīgā masā. Ja mīkla ir pārāk sausa, pievieno 2–3 ēdamkarotes auksta ūdens, ja tā ir par mitru, pievieno vēl miltus.
  3. Mīklu saveļ bumbā, saplacina, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz pusstundu.
  4. Mīklu liek starp diviem cepamajiem papīriem, izrullē, ieklāj 20 cm/dm tartes formā un liek ledusskapī uz vēl 10 minūtēm. Pirms cepšanas tajā ieklāj cepamo papīru un uzber rīsus, griķus vai pupiņas, kas neļaus mīklai uzpūsties. Cep 10 minūtes, tad izņem cepamo papīru ar smagumu un cep vēl 5 minūtes, līdz mīkla tik tikko izcepusies.
  5. Krāsns temperatūru paaugstina līdz 230 ºC temperatūrai.
  6. Uz cepamās pannas kārto šalotes sīpolu, sparģeļus un sēnes, pāri pārlej olīveļļu un pārkaisa timiāna lapiņas. Liek krāsnī cepties uz 10 minūtēm, līdz tie ir mīksti.
  7. Krāsni atdzesē līdz 180 ºC temperatūrai.
  8. Izceptajā kiša formā sadrupina kazas sieru, tad kārto saceptos dārzeņus. Sakuļ kopā olas un saldo krējumu, pievieno maltu muskatriekstu, sāli un melnos piparus. Masu lej pāri dārzeņiem un sieram. Liek krāsnī aptuveni uz 25–35 minūtēm vai līdz kamēr masa it pilnībā izcepusies. Nedaudz atdzesē pirms servēšanas.