ŠOKOLĀDES UN ZEMESRIEKSTU KRĒMA KŪKA

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
10 personām

Sastāvdaļas

BISKVĪTAM

300 g cukura

75 g kakao

250 g miltu

1,5 tējkarotes Dr. Oetker cepamā pulvera

1 tējkarote sodas

šķipsniņa sāls

120 g augu eļļas

240 g paniņu

230 g ūdens

2 espreso

2 olas

 

KRĒMAM

150 g sviesta istabas temperatūrā

150 g pūdercukura

150 g Dr. Oetker tumšās šokolādes gabaliņu cepšanai

190 g krēmsiera (“Rasas” vai “Smiltenes”)

75 g zemesriekstu sviesta

 

KARAMELEI

100 g cukura

100 g saldā krējuma

50 g sviesta

šķipsniņa sāls

 

KRAUKŠĶIEM

šokolādes vai karameļu kraukšķu bumbiņas no “Gemoss”

 

RIEKSTU KRAUKŠĶIM

65 g zemesriekstu krēma

25 g vafeļu kraukšķu

25 g smalki drupinātu riekstu

 

GLAZŪRAI

50 g melnās šokolādes

25 g sviesta

 

Pagatavošana

  1. Pagatavo karameli. Uzkarsē saldo krējumu. Citā katliņā ber cukuru un karamelizē to līdz zeltaini brūnam tonim. Visu laika maisot, lēnām lej klāt saldo krējumu. Pievieno sāli. Turpina karsēt apmēram 10 minūtes. Masu nedaudz atdzesē, pievieno sviestu un sablendē. Liek ledusskapī uz vismaz 8 stundām.
  2. Pagatavo biskvītu. Bļodā iesijā miltus, kakao, cepamo pulveri, sodu un sāli. Pieber cukuru, samaisa. Citā traukā samaisa olas, eļļu, ūdeni, paniņas un atdzisušu kafiju. Savieno sausās un slapjās sastāvdaļas, rūpīgi samaisot.
  3. Mīklu lej uz pannas, kas noklāta ar cepamo papīru, vai trīs vienāda diametra (apmēram 15 cm) formās un cep 30–35 minūtes 175 °C temperatūrā.
  4. Pagatavo riekstu kraukšķus. Smalki sasmalcina riekstus (lazdu vai mandeles). Visas sastāvdaļas sajauc.
  5. Pagatavo krēmu. Izkausē šokolādi. Sāk putot sviestu ar pūdercukuru, līdz izveidojas gaiša, viendabīga masa. Pievieno krēmsieru un zemesriekstu sviestu un ieputo. Pēdējo pievieno izkausēto šokolādi un atkal ieputo.
  6. Liek kopā kūku. Biskvītu apsmērē ar krēmu, uz kura liek kārtiņu ar riekstu kraukšķi. Pa virsu kraukšķim pārsmērē pavisam nedaudz krēma. Liek virsū nākamo biskvīta kārtu. Apsmērē ar krēmu ārējo maliņu, ko ar spatulas vai karotes palīdzību izveido mazliet augstāku. Pilda ar karameli, uz kuras bagātīgi ber šokolādes un/vai karameļu kraukšķu bumbiņas. Pārsmērē ar krēmu un liek virsū pēdējo biskvīta kārtu. Ar atlikušo krēmu plānā kārtā apsmērē biskvītu un kūkas sānus. Liek ledusskapī uz pāris stundām vai nakti.
  7. Pagatavo glazūru. Izkausē sviestu, ko pārlej sasmalcinātai šokolādei. Maisa, līdz iegūst viendabīgu masu.
  8. Dekorē ar šokolādes glazūru un ogām, riekstiem pēc saviem ieskatiem un vēlmēm.

 

Komentāri: