Skābeņu biezzupa

Viegla
līdz 1 h
3 personām

Skābeņu zupu klasisko aiztikt un pārveidot ir liels risks. Taču iespējams, ka tieši biezzupas veidā tā daudziem beidzot iepatiksies. Man netīk skābenes vārīt, jo tās zaudē skaisto krāsu un arī daļu garšas. Tādēļ šai zupai skābenes un lakšus pievienoju pašās beigās, pie blendēšanas.

Sastāvdaļas

  • apmēram 1 l dārzeņu buljona
  • 2 lieli kartupeļi
  • 1 purava baltā daļa
  • ½ liela vai 1 vidēja izmēra selerijas sakne
  • 2–3 daiviņas ķiploku
  • sauja lakšu lapu
  • 100–150 g skābeņu lapu
  • paipalu oliņas
  • 100 ml saldā krējuma
  • zaļumi
  • 20 g sviesta
  • sāls, pipari
  • čili eļļa

Pagatavošana

  1. Notīra dārzeņus, arī skābeņu un lakšu lapas. Purava balto daļu sagriež ripiņās, ķiploka daiviņas sasmalcina. Katliņā liek sviestu, kad tas izkusis, pievieno puravus un ķiplokus un sautē, līdz tie ir mīksti. Nepiededzināt un neizcept brūnus!
  2. Nomizotus kartupeļus un selerijas sakni sagriež palielos gabalos un liek katliņā pie puraviem un ķiplokiem. Katliņā lej buljonu (siltu, bet ne vārošu), un uz lēnas uguns ļauj saknēm vārīties, līdz tās ir mīkstas.
  3. Noņem no uguns, un zupu sablendē. Atsevišķā traukā sablendē skābenes un lakšu lapas (lai vieglāk blendēt, pievieno mazliet silto gatavo zupu), un tad, vadoties pēc savas garšas, abas zupas sajauc kopā. Pievieno sāli, piparus un arī saldo krējumu. Visu labi samaisi un nogaršo. Papildina ar garšvielām (mazliet pikantums prasās!) un uzkarsē līdz pirmajam burbulim.
  4. Pasniedz kopā ar dažādiem zaļumu dīgstiem, paipalu oliņām un dažiem pilieniem čili eļļas (nav obligāti). Var ēst kopā ar klasisko skābo krējumu vai, piemēram, piena putām.