Vai vēl kāds pākšaugs ir tik bagāts ar nosaukumiem kā turku zirņi? Tos sauc par auna zirņiem, kalna zirņiem, garbanzo pupām, nahatu u.c. Meklējot ziņas par šiem vārdu hameleoniem, uzzinām, ka tie kopš seniem laikiem savvaļā ir auguši Turcijas dienvidaustrumos. Šie zirņi īpaši ir iecienīti Tuvo Austrumu tautu virtuvē. Veģetāriešu ikdienas ēdienkartē tiem ir svarīga loma, jo kā visi pākšaugi, arī turku zirņi ir bagātīgs olbaltumvielu avots.
Piedāvājam sātīgu silto salātu recepti, kur zirņi gatavoti kopā ar papriku, sarkano sīpolu un Fetas sieru, kas salātus padara sevišķi krēmīgus un gardus. Īpašu garšas noti tiem piešķir citrons un kumins.
Pirms pārējo sastāvdaļu pievienošanas, atstājiet bērniem nedaudz zirņu uzkodai, jo tie tik ļoti garšo pēc lazdu riekstiem!
Pasniegšanai:
Der zināt:
Zirņu izmērcēšana pirms gatavošanas ļaus izvairīties no nepatīkamām sajūtām vēderā, kas rodas pēc zirņu lietošanas uzturā.
Lai zirņi pēc vārīšanas nebūtu salipuši, tos liek vārīt aukstā ūdenī un sāli pievieno vārīšanas beigās.
Zirņus aplej ar aukstu ūdeni un atstāj uzbriest vismaz 2 stundas, bet vislabāk to izdarīt iepriekšējā vakarā. Mērcētus zirņus noskalo un liek vārīties aukstā ūdenī, kam pievienots sāls pēc garšas. Vāra, līdz zirņi ir mīksti.
Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra. Sīpolu sagriež plānās šķēlītēs, ķiplokus sasmalcina vai izspiež caur ķiploku spiedi.
Paprikai izņem sēklas un sagriež plānās strēmelītēs.
Kad zirņi ir mīksti, tiem nolej ūdeni un atstāj katlā. Pievieno sīpolus, ķiplokus, saberztas kumina sēklas un paprikas pulveri. Pielej 2–3 ēdamkarotes eļļas un samaisa. Gatavo uz nelielas liesmas vēl 3–5 minūtes.
Zaļumus noskalo un smalki sakapā.
Sieru sagriež nelielos gabaliņos, no citrona izspiež sulu.
Visas sagatavotās sastāvdaļas – sieru, citronu sulu un pusi zaļumu – pieliek zirņiem un samaisa. Pēc garšas pievieno sāli un maltus melnos piparus un izslēdz liesmu.
Zirņu salātus pasniedz siltus, pārkaisītus ar atlikušajiem zaļumiem. Klāt var servēt maizes grauzdiņus un dabisko jogurtu.
Komentāri: