Šajā zupā karalienes godā ir selerijas sakne – Latvijā audzis dārzenis, ko nepelnīti maz izmanto ikdienas uzturā. Selerijas sakne satur vitamīnus, minerālvielas un ir bagāta ar balastvielām. Kopš seniem laikiem medicīnā selerijas izmanto pret dažādām kaitēm, to skaitā arī priekšlaicīgas novecošanās aizkavēšanai un potences celšanai.
Slaidās līnijas ievērotājiem šāda zupa būs labs risinājums uztura dažādībai, jo saknē esošās balastvielas rada fantastisku sāta sajūtu.
Pasniegšanai:
Zaļumu eļļai:
Selerijas sakni notīra, noskalo un sarīvē uz rupjās rīves.
Sīpolu un ķiplokus notīra un smalki sakapā.
Uzkarsē pannā sviestu un eļļu vienādās proporcijās un ~ 2 minūtes apcep sīpolus. Kad tie ir kļuvuši caurspīdīgi, pievieno ķiplokus un visu pacep vēl 1–2 minūtes.
Pievieno selerijas un maisot cep 3–5 minūtes, nepieciešamības gadījumā pievienojot vēl taukvielas.
Saceptās saknes liek lielākā katlā un pielej buljonu.
Kartupeļus notīra, noskalo un sagriež nelielos gabaliņos. Pievieno zupai un gatavo, līdz kartupeļi mīksti.
Tad zupu noņem no plīts un sablenderē viendabīgā masā. Ja zupa liekas par biezu, pievieno vēl nedaudz buljona. Pēc garšas var pievienot vēl sāli un maltus melnos piparus.
Zaļumu lapiņas aplej ar verdošu ūdeni, patur minūti un ūdeni nolej.
Strauji uzlej aukstu ūdeni un pievieno pāris kubiņu ledus.
Zaļumus liek blendera traukā, pielej eļļu (~ 60 ml), sāli un maltus melnos piparus un sablenderē viendabīgā konsistencē.
Paipalu oliņas vāra 2–3 minūtes, atdzesē, noloba un pārgriež uz pusēm.
Zupu salej bļodiņās, katrā ieliek olu pusītes un aplaista ar ēdamkaroti garšaugu eļļas.
Komentāri: