Sakņu dārzeņu gratēns

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

  • 3 lieli kartupeļi
  • 2 lieli rāceņi
  • 3 lieli pastinaki
  • 150 ml auzu krējuma
  • 50 ml auzu piena
  • 5 zariņi timiāna
  • 1 tējkarote ķiploka pulvera
  • liela šķipsna sāls

Pagatavošana

  1. Visus dārzeņus nomizo un sagriež uz rīves vai arī ar nazi ļoti plānās 3­–4 mm ripās.
  2. Auzu krējumu un pienu ielej katliņā, pievieno timiānu, ķiploku pulveri, sāli un uzsilda, līdz tas sāk tvaikot. Krējuma masu pārlej sagrieztajiem dārzeņiem un apmaisa.
  3. Cepamajā formā ieklāj cepamo papīru tā, lai tas pārklāj formas malas.
  4. Formā secīgi pamīšus un piespiežot sāk kārtot dārzeņu ripiņas. Pirmajā kārtā liek rāceņus, nākamajā kartupeļus un tad pastinakus. Tā turpina kārtojumu, līdz dārzeņi beidzas, ik pa laikam starp kārtām palejot nedaudz krējuma masas. Klājot kārtas, tās ik pa laikam kārtīgi nospiež.
  5. Kad dārzeņi izklāti, cepamā papīra malas aizloka tā, lai tās pilnībā aizsegtu kārtojuma virspusi. Vēlreiz ļoti kārtīgi uzspiež. Var izmantot arī trauku, kas pēc izmēra atbilst traukam, kurā ir dārzeņi, un ar tā palīdzību kārtojumu kārtīgi nospiež.
  6. Gratēnu liek cepeškrāsnī un cep ~ 2 stundas 180 °C temperatūrā, līdz dārzeņi kļūst pilnībā mīksti. To pārbauda, kārtojumā iedurot ar zobu bakstāmo kociņu, tam ļoti viegli jāizslīd cauri dārzeņiem.
  7. Kad gratēns ir gatavs, to atkal kārtīgi nospiež un atstāj uz 20 minūtēm, lai dārzeņu kārtojums kļūtu blīvāks un dārzeņi labāk turētos kopā.