Maizes zupu tik tiešām ir viegli pagatavot! To apgalvojot, es nedomāju maizes zupas gatavo maisījumu, bet gan pašiem mājās, apgrauzdējot maizīti un vārot to kopā ar žāvētiem augļiem un garšvielām. Šajā ēdienā ir kaut kas ļoti latvisks – gan no senām dienām aizgūts, gan arī mūsdienīgs, seno vecmāmiņas recepti uzlabojot ar, piemēram, Indijas riekstiem.
Mūsu maizes zupa ir ar speciāli atstātiem kunkulīšiem, lai var sajust maizes struktūru.
Pasniegšanai:
Variācijas par tēmu:
Ja vēlaties zupu, kurā nav maizes kunkulīšu, maizi var:
Piedevas var variēt pēc garšas – var pievienot žāvētas melnās plūmes, kaltētus ābolus, dzērvenes vai citus augļus.
Der zināt:
Maizes zupa, ja netiek apēsta uzreiz, otrā dienā sabiezē. Bieza tā labi garšos ar pienu. Ja tomēr vēlaties šķidrāku konsistenci, desertu var atšķaidīt ar vārošu ūdeni un uz lēnas liesmas, nepārtraukti maisot, vēlreiz uzvārīt (zupai ir tendence ātri piedegt).
Rupjmaizes šķēles sagriež nelielos kubiņos.
Ber uz cepamās pannas. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 °C temperatūrai un liek maizes gabaliņus grauzdēties. Maizes gabaliņus ik pa laikam apgroza. (Var izmantot saziedējušu, sakaltušu maizīti. Tā ir pat labāk.)
Kad maizes gabaliņi ir apgrauzdēti, tos liek katlā un pārlej ar verdošu ūdeni tā, lai maize būtu nosegta, uzliek šķīvi un patur 25–30 minūtes.
Pievieno 4–5 ēdamkarotes ievārījuma un šķipsniņu kanēļa.
Pievieno ar vārošu ūdeni noplaucētus žāvētos augļus. Visu samaisa.
Katlu liek uz plīts un vāra ~ 25 minūtes. Ja maizes zupa kļūst pārāk bieza, pielej vēl nedaudz verdoša ūdens. Pagaršo, ja nepieciešams – pievieno vēl ievārījumu vai kanēli.
Kad maizes zupa gatava, to salej trauciņos un atdzesē. Sakuļ saldo krējumu ar 2 ēdamkarotēm cukura un 1 tējkaroti vaniļas cukura. Kad saldais krējums ir sakults, ar to dekorē maizes zupu un pasniedz.
Komentāri: