Risoto ar sēnēm

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
6 personām

Risoto pagatavošana ir vienkārša, tomēr, lai tas izdotos, ir jāzina gatavošanas soļu secība un jātiek pie īstajiem risoto rīsiem. Tas ir svarīgi! Lai rīsu graudiņi būtu krēmīgi, bet iekšā mazliet cieti, ir jāizvēlas arborio tipa rīsi. Risoto ar sviestā ceptām sēnēm rīvētu Parmas sieru ir veids, kā iemīlēt risoto – labāko ēdienu ziemas dienā.

Sastāvdaļas

  • 1,5–2 glāzes risoto rīsu
  • 3–4 šalotes sīpoli (vai 1 paliela purava baltā daļa)
  • ~ 2 l buljona
  • 100 g rīvēta cietā tipa siera
  • 50 g sviesta
  • 1 ēdamkarote skābā krējuma
  • 300–400 g sēņu (piemēra brūno šampinjonu vai baraviku)
  • olīveļļa

Pagatavošana

  1. Sīpolus vai puravu notīra, sasmalcina un liek sautēties katliņā nelielā eļļas daudzumā. Ļauj, lai tie sautējas, bet nepaliek brūni.
  2. Kad garšaugi mīksti, pievieno risoto rīsus un apcep tos olīveļļā, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Šeit svarīgi ir nepārtraukt maisīšanu, jo rīsi var ātri piedegt. Ja nepieciešams, pievieno vēl mazliet eļļas. Izmantojot sviestu, princips ir tāds pats.
  3. Kad rīsi ir kļuvuši caurspīdīgi, pievieno pirmo kausiņu buljona un ļauj rīsiem vārīties. Kad buljons novārījies, lej klāt nākamo kausiņu. Pakāpeniski pievieno visu buljonu. Rīsiem vajadzētu būt jau mīkstiem (bet ne izšķīdušiem). Kopumā tas var aizņemt līdz 30 minūtēm.
  4. Risoto ņem nost no uguns un karstā iemaisa skābo krējumu, mazliet sviesta (nav obligāti) un rīvētu cietā tipa sieru. Pēc garšas pievieno citas garšvielas – sāli, piparus utt. Tā kā siers ir sāļš un buljons ar garšvielām – arī, sākumā ieteicams ar sāli un citām garšvielām nepārspīlēt.
  5. Paralēli risoto pagatavo sēnes. Tās notīra un liek uz karstas pannas. Ļauj sēnēm cepties, līdz ir iztvaikojis viss liekais ūdens. Tad sēnēm pievieno mazliet sviesta (vai olīveļļas) un sāli, un tās apcep.
  6. Kad sēnes ir gatavas, tās iemaisa siltajā risoto. Risoto pasniedz karstu un ēd uzreiz.