“Režģu” kūka ar dzērveņu un ābolu pildījumu

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
12 personām

Vienmēr esmu apbrīnojusi kārtīgi savītos mīklas vijumus šādām smilšu mīklas kūkām ar sulīgu pildījumu. Beidzot saņēmos dūšu un mēģināju pati. Manuprāt, pirmajai reizei nav slikti un jāteic godīgi – nebija nemaz grūti. Katrā ziņā rezultātu novērtēja visa ģimene – ļoti sulīgs un aromātisks pildījums kraukšķīgā garoziņā.

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 500 g miltu
  • 150 g sviesta
  • 100 g cukura
  • 1 tējkarote kanēļa
  • šķipsniņa sāls
  • 4-6 ēdamkarotes auksta ūdens

Pildījumam

  • 1 l dzērveņu
  • 1 ābols
  • 2 ēdamkarotes medus
  • 4 ēdamkarotes cukura
  • 2 ēdamkarotes sviesta
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • apaļa cepamā veidne 24 cm/dm (noņemamas malas nav obligātas)

 

Pagatavošana

Pagatavošana:

1. Lielā bļodā miltus samaisa kopā ar cukuru un kanēli. Aukstu sviestu sakapā un pievieno miltu masai. Ar rokām drupina, kamēr izveidojas grants struktūras drupačas. Pakāpeniski pa ēdamkarotei pievieno ūdeni, kamēr veidojas vijīga mīkla, kas nelīp pie rokām. No mīklas saveļ bumbu, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 30 minūtēm atpūsties.

2. Dzērvenes liek bļodā un ar kartupeļu stampu vai karoti nedaudz samīca.

3. Ābolu ar visu mizu uz rupjās rīves sarīvē un pievieno dzērvenēm. Sviestu izkausē un pievieno dzērveņu masai. Tāpat arī cukuru, medu un miltus. Visu samaisa kopā viendabīgā masā.

4. Mīklu ņem ārā no ledusskapja un sadala 2 gabalos – viena trešdaļa un divas trešdaļas. Cepamo veidni ietauko ar sviestu un izkaisa ar miltiem. No lielākā mīklas gabala izrullē mīklu ~ 5 mm biezumā un ieklāj iepriekš sagatavotajā cepamajā formā. Ar pirkstiem izlīdzina un ar nazi nogriež liekās malas.

5. Formā uz mīklas lej sagatavoto dzērveņu pildījumu.

6. Atlikušo mīklas trešdaļu izrullē tikpat biezu kā iepriekšējo un sagriež 1 cm resnās strēmelītēs.

7. Vispirms uz ogām izkārto visas strēmelītes vienā virzienā ar tikpat resnām atstarpēm kā pašas strēmeles. Tad ķeras klāt otram virzienam, no atlikušajām mīklas strēmelēm veidojot savīto rakstu (sk. attēlu).

8. Izveidoto mīklas režģi un groziņa maliņas apziež ar olu, un liek cepties 180 ºC temperatūrā. Cep ~ 45 minūtes, kamēr mīklas režģis brūns un ogu viducis sāk sarecēt. Pasniedz pilnībā atdzesētu, aptuveni pēc 2 stundām, jo karsts pildījums būs pašķidrs un kūku grūti sadalīt.

 

1. pagatavošanas solis
RezguKuka_1

1. Lielā bļodā miltus samaisa kopā ar cukuru un kanēli. Aukstu sviestu sakapā un pievieno miltu masai. Ar rokām drupina, kamēr izveidojas grants struktūras drupačas. Pakāpeniski pa ēdamkarotei pievieno ūdeni, kamēr veidojas vijīga mīkla, kas nelīp pie rokām. No mīklas saveļ bumbu, ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 30 minūtēm atpūsties.

 

 

 

 

2. pagatavošanas solis
RezguKuka_2

2. Dzērvenes liek bļodā un ar kartupeļu stampu vai karoti nedaudz samīca.

3. pagatavošanas solis
RezguKuka_3

3. Ābolu ar visu mizu uz rupjās rīves sarīvē un pievieno dzērvenēm. Sviestu izkausē un pievieno dzērveņu masai. Tāpat arī cukuru, medu un miltus. Visu samaisa kopā viendabīgā masā.

4. pagatavošanas solis
RezguKuka_4

4. Mīklu ņem ārā no ledusskapja un sadala 2 gabalos – viena trešdaļa un divas trešdaļas. Cepamo veidni ietauko ar sviestu un izkaisa ar miltiem. No lielākā mīklas gabala izrullē mīklu ~ 5 mm biezumā un ieklāj iepriekš sagatavotajā cepamajā formā. Ar pirkstiem izlīdzina un ar nazi nogriež liekās malas.

5. pagatavošanas solis
RezguKuka_5

5. Formā uz mīklas lej sagatavoto dzērveņu pildījumu.

6. pagatavošanas solis
RezguKuka_6

6. Atlikušo mīklas trešdaļu izrullē tikpat biezu kā iepriekšējo un sagriež 1 cm resnās strēmelītēs.

 

 

7. pagatavošanas solis
RezguKuka_7

7. Vispirms uz ogām izkārto visas strēmelītes vienā virzienā ar tikpat resnām atstarpēm kā pašas strēmeles. Tad ķeras klāt otram virzienam, no atlikušajām mīklas strēmelēm veidojot savīto rakstu (sk. attēlu).

8. pagatavošanas solis
RezguKuka_8

8. Izveidoto mīklas režģi un groziņa maliņas apziež ar olu, un liek cepties 180 ºC temperatūrā. Cep ~ 45 minūtes, kamēr mīklas režģis brūns un ogu viducis sāk sarecēt. Pasniedz pilnībā atdzesētu, aptuveni pēc 2 stundām, jo karsts pildījums būs pašķidrs un kūku grūti sadalīt.

Komentāri: