Piparkūku namiņš

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

PIPARKŪKU MĪKLAI

  • 250 g tumšā muskovado cukura
  • 250 g tumšā cukura sīrupa
  • 115 g sviesta
  • 1 ēdamkarote malta kanēļa
  • 1 tējkarote maltu krustnagliņu
  • 2 tējkarotes malta ingvera
  • ½ tējkarotes malta kardamona
  • ½ tējkarotes malta muskatrieksta
  • ½ tējkarotes sāls
  • 305 g piena
  • 1 ēdamkarote cepamā pulvera
  • 885 g miltu

CUKURA DEKORMASAI

  • 220 g pūdercukura
  • 1 lielas olas baltums

KARAMELEI

  • 300 g Demeraras cukura
  • 1 tējkarote svaigi spiestas citronu sulas

 

Pagatavošana

Dziļā pannā uz vidējas uguns liek tumšo muskovado cukuru, cukura sīrupu, sviestu, garšvielas un sāli. Karsē aptuveni 10 minūtes, nepārtraukti maisot ar koka karoti, līdz cukurs pilnībā izkusis. Iemaisa pienu, un maisījumu ņem nost no uguns. Maisījumu lej lielā bļodā, pievieno cepamo pulveri un miltus. Ar mikseri pamazām sāk maisīt šo masu, līdz tā kļūst viendabīga. Mīklu sadala 4 vienādās daļās, un izveido tādas kā mīklas pankūkas, katru ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī atpūsties uz nakti.

 

1. pagatavošanas solis
2018-11-08-Ingas-burtnica-06927_resize

Ar miltiem pārkaisa galda virsmu.

2. pagatavošanas solis
2018-11-08-Ingas-burtnica-06914_resize

Trafaretus, pārzīmē uz plāna kartona un izgriež.

3. pagatavošanas solis
2018-11-08-Ingas-burtnica-06952_resize

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 ºC temperatūrai. Uz iemiltotas virsmas ar iemiltotu mīklas rulli plāni izrullē mīklu (aptuveni 2–3 mm biezumā).

4. pagatavošanas solis
2018-11-08-Ingas-burtnica-06961_resize

Trafaretus liek virs izrullētās mīklas, un izgriež attiecīgo formu.

5. pagatavošanas solis
2018-11-08-Ingas-burtnica-06973_resize

Ar asu nazi izgriež piparkūku namiņa detaļas – logus, durvis, utt.  Izgrieztās formas liek uz cepamā papīra un cep krāsnī aptuveni 15 minūtes (aptuveni vidū apgriežot pannu otrādi, lai piparkūkas izceptos vienmērīgi). Pilnībā atdzesē.

6. pagatavošanas solis
2018-11-08-Ingas-burtnica-06976_resize

Lielā bļodā sakuļ olas baltumu, līdz tas saputojies. Tad pievieno pūdercukuru un turpina kult.

7. pagatavošanas solis
2018-11-08-Ingas-burtnica-07005_resize

Masai jābūt baltai un spīdīgai. Ja masa šķiet par biezu, pievieno ½ tējkarotes ūdens un turpina kult. Ja masa ir pārāk šķidra, pievieno vēl pūdercukuru.

8. pagatavošanas solis
2018-11-08-Ingas-burtnica-07017_resize

Gatavo masu pilda konditorejas maisiņā, tam nogriež pašu galiņu, un dekorē mājas sienas un jumtu. Ļauj pilnībā sacietēt, pirms līmē kopā mājas sienas.

9. pagatavošanas solis
2018-11-08-Ingas-burtnica-07024_resize

Pagatavo karameli jeb mājas “cementu”, kas visu turēs kopā. Cukuru liek dziļā pannā, pielej citronu sulu un karsē uz augstas uguns aptuveni 7–10 minūtes, līdz tas pilnībā izkusis.

10. pagatavošanas solis
2018-11-08-Ingas-burtnica-07036_resize

Karamelei jābūt šķidras konsistences un tās krāsa pēc kausēšānas ir zeltaini brūna. Ņem nost no uguns un lieto nekavējoties.

11. pagatavošanas solis
2018-11-08-Ingas-burtnica-07045_resize

Sienas pa vienai mērcē karamelē.

12. pagatavošanas solis
2018-11-08-Ingas-burtnica-07050_resize

Iemērc garākās sienas mazāko sānu karamelē un lipina klāt gala sienai, satur kopā aptuveni 5–10 sekundes, līdz karamele pilnībā sacietējusi. Gala sienai pielīmē otru garo sienu. Tad pielīmē otru gala sienu.

13. pagatavošanas solis
2018-11-08-Ingas-burtnica-07062_resize

Kad mājas sienas salīmētas, ar otiņu uzmanīgi uzklāj karameli uz sienu augšējām malām.

14. pagatavošanas solis
2018-11-08-Ingas-burtnica-07068_resize

Pielīmē jumta vienu sānu, pēc tam pielīmē arī otru, augšējā jumta korē ieklājot karameli, lai abas puses labāk turētos kopā. Skursteni pakāpeniski salīmē atsevišķi, tad ar otiņas palīdzību to pielipina klāt jumta korei.

15. pagatavošanas solis
2018-11-08-Ingas-burtnica-07095_resize

Kad māja salīmēta, tad ar cukura dekormasu vēl izdekorē skursteni, jumta malas un pie jumta salipina lāstekas. Visu pārkaisa ar pūdercukuru.

16. pagatavošanas solis
2018-11-08-Ingas-burtnica-07102_resize

“Pagalmu” izrotā ar čiekuriem vai kanēļa standziņām.

Komentāri: