Medus kūka ar lielogu dzērvenēm medū

8 personām

Šī ir mūsu ģimenē viena no iecienītākajām kūkām un Ziemassvētku laikā to papildinām tieši ar dzērvenēm, kas piešķir patīkamu skānbenumu un kraukšķi katrā kumosā. Citās sezonās medus kūku papildinām ar svaigām ogām vai marmelādes gabaliņiem – lieliski garšos visās variācijās!

Sastāvdaļas

350 g medus

200 g brūnā cukura

3 olas

500 g miltu

2 tējkarotes sodas

1,5 litri skābā krējuma 30 %

1 tējkarote vaniļas cukura

dzērvenes un dzērvenes pūdercukurā dekorēšanai

 

500 g lielogu dzērveņu

500 g šķidra medus

 

150 g tumšās šokolādes

100 ml saldā krējuma vai piena

Pagatavošana

  1. Vispirms pagatavo dzērvenes. Visas ogas pārgriež uz pusēm un liek maisiņā saldētavā uz nakti. Nākamajā dienā aplej ar medu un liek ledusskapī atlaisties. Tā iegūsiet kraukšķīgas un saldas ogas vieglā sīrupā, ko var izmantot kūkām, desertiem un karstiem dzērieniem.
  2. Pagatavo kūku. Mazā katliņā izkausē medu un cukuru. Pārlej bļodā un nedaudz padzesē. Pievieno pa vienai sakultas olas un iemaisa.
  3. Pievieno miltus, sodu un samaisa viendabīgā mīklā.
  4. Uz cepamā papīra uzzīmē vēlamā izmēra riņķus, un ar slapju karoti izsmērē mīklu pa to plānā kārtā (mīkla cepoties pacelsies). No šī daudzuma vajadzētu sanākt 5–6 kārtām 28 cm/dm.
  5. Cep pa vienai kārtai 180 °C temperatūrā 8–9 minūtes, līdz mīkla ir zeltaini brūna. Atdzesē.
  6. Krējumu samaisa ar vaniļas cukuru. Kārto kūku. Liek pirmo mīklas kārtu, izsmērē krējumu bagātīgā kārtā un liek nākamo kārtu. Vienā vai divās kārtās virs krējuma izkārto arī dzērvenes, lai tās piešķirtu kūkai patīkamu skābumu.
  7. Kūku liek ledusskapī uz nakti vai divām.
  8. Izkausē tumšo šokolādi kopā ar krējumu vai pienu un dekorē kūkas virspusi.