Piparkūku mīkla

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
1 personām

Sastāvdaļas

  • 200 g cukura
  • 40 g medus
  • 150 g sviesta istabas temperatūrā
  • 80 g iesala ekstrakta
  • 1 tējkarote malta ingvera
  • 1 tējkarote malta kanēļa
  • ¼ tējkarotes melno piparu
  • 8 krustnagliņas
  • 5 smaržīgie pipari
  • ½ tējkarotes muskatrieksta
  • ½ tējkarotes koriandra
  • ½ tējkarotes kardamona
  • 2 ēdamkarotes skābā krējuma
  • 1 tējkarote sāls
  • 1,5 tējkarotes cepamā pulvera
  • 1 tējkarote cepamās sodas
  • 600 g Hercoga klasisko miltu

1 ola glazēšanai

Pagatavošana

  1. Katliņā ieber cukur un uz lēnas uguns izkausē un apbrūnina. Nepārtraukti maisot, neļauj tam piedegt! Kad tas brūns, pievieno medu, sviestu un iesala ekstraktu. Ar karoti kuļ, līdz viss izkusis un masa viendabīga.
  2. Noņem no uguns, un siltā masā pievieno sasmalcinātās garšvielas, lai tā kļūst aromātiskāka. Pievieno krējumu un kārtīgi izmaisa, lai nepaliek kunkuļi.
  3. Tikmēr otrā bļodā jauc miltus, cepamo pulveri, cepamo sodu un sāli. Nedaudz miltu masu iemaisa aromātiskajā garšvielu masā. Kad tas izdarīts, masu iejauc pārējos miltos, un visu mīca uz galda virsmas vismaz 10 minūtes, līdz mīkla viendabīga un nedaudz spīdīga. Ietin pārtikas plēvē un liek ledusskapī atdzesēties.
  4. Mīklu izrullē ļoti plāni. Lai mīklai nebūtu jākaisa papildu milti un nepadarītu piparkūkas sausākas, mīklu liek starp pārtikas plēvi tās apakšpusē un augšpusē un rullē plāni. Noņem augšējo pārtikas plēvi un izspiež vēlamās formiņas.
  5. Piparkūkas liek uz pannas un cep līdz 160 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī 8–12 minūtes. Lai tās būtu spīdīgas, trauciņā viegli sakuļ olu, ar otiņu pārziež pāri piparkūkām. Ja dod priekšroku matētām piparkūkām, bez šī var arī iztikt.

 

Piezīme. Melnos piparus, krustnagliņas, smaržīgos piparus, muskatriekstu, koriandru un kardamonu ieteiktu iegādāties veselā veidā un sakapāt pašiem mājās vai arī smalcināt piestiņā vai kafijas dzirnaviņās. Garšvielas piparkūkās ir ļoti svarīgas, un, jo svaigākas tās būs, jo patīkamāks un izteiktāks būs piparkūku aromāts un garša. Ingveru un kanēli var pirkt jau maltā veidā, jo abi smaržā un garšā ir visai spēcīgi arī maltā veidā.

Komentāri:

Jūsu komentārs: