PASTEL DE NATA

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
1 personām

Krēmīgās portugāļu kūciņas galvaspilsētā ir hits jau pēdējos divus gadus, sākot ar Kalnciema ielas tirdziņu, kur tās tirgoja Latvijā dzīvojošs portugālis, pēc tam ar Kalve Coffee, kur tās izķēra kafejnīcas atvēršanas pirmajās stundas, un beidzot ar Covid-19 ierašanos, kas ļāva gardos saldumus pasūtīt tieši no Agates Kupšes. Pastel de nata ir maigi, ar olu krēmu pildīti mīklas groziņi, kas patiešām ir portugāļu tipiskākais un iecienītākais deserts. Tvaika cepeškrāsns ir lielisks palīgs to pagatavošanā, tādēļ šoreiz arī žurnāla lapaspusēs šis gardais našķis, lai varat to pagatavot arī savā virtuvē.

Sastāvdaļas

  • 4 olu dzeltenumi
  • 80 g cukura
  • 25 g kukurūzas miltu
  • 375 ml piena
  • 60 ml saldā krējuma
  • 5 ml vaniļas pastas
  • ½ vaniļas pāksts
  • 4 saldētas kārtainās mīklas plāksnes
  • 1,5 tējkarotes kanēļa

Pagatavošana

12 kūciņām

  1. Mafinu pannu kārtīgi ietauko ar sviestu.
  2. Kārtainās mīklas plāksnes atlaidina istabas temperatūrā.
  3. Pagatavo krēmu. Dziļā pannā ar rokas putojamo slotiņu sakuļ kopā olu dzeltenumus, cukuru un kukurūzas miltus, līdz masa ir viendabīga. Pamazām, palēnām iekuļ pienu, saldo krējumu un vaniļu. Šo nevajadzētu sasteigt, lai masā nerastos kunkuļi.
  4. Pannu liek uz mazas uguns un karsē, nepārtraukti maisot, līdz tās saturs sāk viegli burbuļot un biezēt. Tam nav jābūt biezam, jo, krāsnī cepoties, tas vēl sabiezēs.
  5. Vārīto krēmu pārlej bļodā, pāri virskārtai klāj pārtikas plēvi (tā, lai pieskaras) un ļauj atdzist ledusskapī aptuveni stundu.
  6. Kārtainās mīklas plāksnes apber cukuru un kanēli, pāri liekot otru mīklas plāksni. Tās nedaudz izrullē, lai plāksnes labāk salīp kopā, un tad mīklu sarullē tādā kā mīklas desā. Atkārto ar atlikušajām mīklas plāksnēm, un liek ledusskapī, līdz būs nepieciešams tās lietot.
  7. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 ºC temperatūrai, izmantojot vidēju tvaika funkciju.
  8. Mīklas ruļļus ņem ārā no ledusskapja, un katru sadala sešos vienāda izmēra gabalos. Ar delnas apakšpusi katru mīklas gabaliņu saplacina, un tad liek mafina formiņā.
  9. Mīklas groziņus pilda ar vārīto krēmu un cep krāsnī 20–22 minūtes, līdz mīkla uzpūtusies un zeltaina, bet vārītais krēms viegli apbrūnējis. Kūciņas izņem no krāsns un tikai nedaudz atdzesē mafinu pannā, pirms ņem no tās ārā. Ja kūciņas atdzesēsiet pilnībā mafinu pannā, tās būs ļoti grūti dabūt ārā no formas. Ēd svaigas un siltas!

Komentāri:

Jūsu komentārs: