Pasta a la norma

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Šī recepte radusies Sicīlijas otrajā lielākajā pilsētā Katānijā, un tās nosaukums ir saistīts ar slaveno Vinčenco Bellīni operu “Norma”. Dramaturgs – arī katānietis Nino Martoljo, pusdienojot kādā Katānijas krodziņā, esot sajūsmā par pasniegto pastas ēdienu, iesaucies: “Tā ir NORMA,” ar to domājot, ka ēdiens ir tik pat brīnišķīgs kā operas mūzika.

Sastāvdaļas

  • 300 g pastas
  • 750 ml tomātu savā sulā
  • 1 baklažāns
  • 4 daiviņas ķiploku
  • 1 sīpols
  • ½ tējkarotes kanēļa
  • olīveļļa cepšana
  • sāls un malti melnie pipari
  • 100 g cietā siera – Parmas vai vēl labāk – sālītā rikotas siera
  • buntīte svaiga bazilika

Pagatavošana

  1. Sīpolu un ķiploka daiviņas nomizo, sīpolu sagriež šķēlītēs, ķiplokus ar naža galu saspiež. Pannā sakarsē nedaudz olīveļļas un liek cepties garšaugus. Garšaugiem pievieno tomātus savā sulā, ar rokām saplūkātu baziliku, nedaudz atstājot dekorēšanai, un visu karsē uz nelielas liesmas, kamēr mērcei novārās liekais šķidrums, t. i., apmēram 20 minūtes. Kad mērcei mainījusies krāsa un samazinājies apjoms, pievieno pēc garšas sāli, piparus, kanēli un muskatriekstu.
  2. Baklažānu sagriež šķēlēs, liek caurdurī un kārtās apber ar sāli, atstāj uz 15 minūtēm, lai noņemas rūgtums un notek liekais šķidrums. Pēc tam baklažāna šķēles nosusina papīra dvielī.
  3. Pannā uzkarsē olīveļļu un apcep baklažāna šķēles no abām pusēm. Pēc cepšanas baklažāna šķēles nosusina uz papīra dvieļa.
  4. Baklažānus sagriež mazākos gabaliņos un iemaisa tomātu mērcē. Visu uzkarsē un strauji iemaisa saplūkātu svaigu baziliku, nedaudz atstājot pasniegšanai kā dekorāciju.
  5. Pastu novāra sālsūdenī atbilstoši instrukcijai uz iepakojuma. Kad tā ir sasniegusi al dente konsistenci, pievieno mērcei pannā un sacilā kopā. Pasniedz porciju šķīvjos, bagātīgi pārkaisītu ar smalki rīvētu sieru. Dekorē ar pāris lapiņām bazilika.

Komentāri: