Muļķu drošais vasaras cūķis ar karsto dārzeņu mērci

Vidēji sarežģīti
ilgāk par 2 h
4 personām

Sastāvdaļas

Gaļai:

  • 1 kg cūkgaļas kakla karbonādes
  • 2 tējkarotes medus
  • 2 tējkarotes sinepju
  • 1 citrona sula
  • 1 glāze tumšās sojas mērces
  • ½ glāze eļļas

Karstajai dārzeņu mērcei:

(Ar šo mērces daudzumu pietiek vismaz 3 kg gaļas. Mērci var saglabāt ledusskapī.)

  • 16 tomāti
  • 2 palieli burkāni
  • ¼ selerijas saknes
  • 6 sīpoli
  • 8 ķiploka daiviņas
  • 2 paprikas
  • buntīte seleriju
  • buntīte kinzas
  • 1 tējkarote kaltēta timiāna
  • 1 tējkarote raudenes vai oregano
  • 1 ēdamkarote cukura
  • 3 krietnas šķipsnas sāls
  • 2 veseli čili pipari
  • ½ glāze sarkanvīna

Piedevām:

  • 200 g Basmati rīsu

Pagatavošana

Gaļas marinēšana

  1. Gaļu griež šķēlēs un liek palielā bļodā. Visas marinādei paredzētās sastāvdaļas sajauc kopā un pārlej pāri gaļai. Marinē ~ 2 stundas.

Karstā dārzeņu mērce

  1. Visus dārzeņus nomazgā. Tomātiem iegriež mizā krustiņu, un aplej ar verdošu ūdeni, pēc 1 minūtes aplej ar aukstu ūdeni un novelk miziņu. Blanšētos tomātus sagriež gabaliņos.
  2. Burkānus nomizo un sagriež salmiņos. Tādos pašos salmiņos sagriež selerijas sakni.
  3. Sīpolus nomizo un sasmalcina.
  4. Paprikai izņem sēklas un sagriež mazos gabaliņos. Veselus čili piparus (ar visām sēklām) sagriež palielos gabalos.
  5. Čuguna katlā vispirms sacep sīpolus, tad tiem pie vieno burkānus, seleriju sakni, tomātus un garš vielas – raudeni, timiānu, sāli un cukuru. Liek virsū vāku un uz mazas uguns visu sautē ~ 1 stundu, kamēr tomāti izšķīduši.
  6. Mērcei pie vieno papriku, čili piparu un veselas, nomizotas ķiploka daiviņas un sarkanvīnu, un sautē vēl ~ 1 stundu. 15 minūtes pirms sautēšanas beigām pievieno sasmalcinātus zaļumus. Mērce ir ik pa brīdim jāapmaisa.

Gaļas grilēšana

  1. Virs vidēji karstā temperatūrā sakarsētām grila oglēm gaļas šķēles liek uz restēm, brūni apcep no abām pusēm (no katras puses cep ~ 6 minūtes), aplaistot ar marinādi. Tad grilu pārsedz ar vāku un gaļu pasutina vēl ~ 8 minūtes.
  2. Gaļu pasniedz galdā, klāt servējot rīsus, kas bagātīgi pārlieti ar mērci. Rīsi šajā receptē vairāk domāti kā mērces saturētājs.

 

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļas marinēšana

Gaļu griež šķēlēs un liek palielā bļodā. Visas marinādei paredzētās sastāvdaļas sajauc kopā un pārlej pāri gaļai. Marinē ~ 2 stundas.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karstā dārzeņu mērce

Visus dārzeņus nomazgā. Tomātiem iegriež mizā krustiņu, un aplej ar verdošu ūdeni, pēc 1 minūtes aplej ar aukstu ūdeni un novelk miziņu. Blanšētos tomātus sagriež gabaliņos.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Burkānus nomizo un sagriež salmiņos. Tādos pašos salmiņos sagriež selerijas sakni.

4. pagatavošanas solis
Bendika-cukis-4

Sīpolus nomizo un sasmalcina.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Paprikai izņem sēklas un sagriež mazos gabaliņos. Veselus čili piparus (ar visām sēklām) sagriež palielos gabalos.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Čuguna katlā vispirms sacep sīpolus, tad tiem pie vieno burkānus, seleriju sakni, tomātus un garš vielas – raudeni, timiānu, sāli un cukuru. Liek virsū vāku un uz mazas uguns visu sautē ~ 1 stundu, kamēr tomāti izšķīduši.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mērcei pie vieno papriku, čili piparu un veselas, nomizotas ķiploka daiviņas un sarkanvīnu, un sautē vēl ~ 1 stundu. 15 minūtes pirms sautēšanas beigām pievieno sasmalcinātus zaļumus. Mērce ir ik pa brīdim jāapmaisa.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļas grilēšana

Virs vidēji karstā temperatūrā sakarsētām grila oglēm gaļas šķēles liek uz restēm, brūni apcep no abām pusēm (no katras puses cep ~ 6 minūtes), aplaistot ar marinādi. Tad grilu pārsedz ar vāku un gaļu pasutina vēl ~ 8 minūtes.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļu pasniedz galdā, klāt servējot rīsus, kas bagātīgi pārlieti ar mērci. Rīsi šajā receptē vairāk domāti kā mērces saturētājs.