Gaļai:
Karstajai dārzeņu mērcei:
(Ar šo mērces daudzumu pietiek vismaz 3 kg gaļas. Mērci var saglabāt ledusskapī.)
Piedevām:
Gaļas marinēšana
Karstā dārzeņu mērce
Gaļas grilēšana
Gaļas marinēšana
Gaļu griež šķēlēs un liek palielā bļodā. Visas marinādei paredzētās sastāvdaļas sajauc kopā un pārlej pāri gaļai. Marinē ~ 2 stundas.
Karstā dārzeņu mērce
Visus dārzeņus nomazgā. Tomātiem iegriež mizā krustiņu, un aplej ar verdošu ūdeni, pēc 1 minūtes aplej ar aukstu ūdeni un novelk miziņu. Blanšētos tomātus sagriež gabaliņos.
Burkānus nomizo un sagriež salmiņos. Tādos pašos salmiņos sagriež selerijas sakni.
Sīpolus nomizo un sasmalcina.
Paprikai izņem sēklas un sagriež mazos gabaliņos. Veselus čili piparus (ar visām sēklām) sagriež palielos gabalos.
Čuguna katlā vispirms sacep sīpolus, tad tiem pie vieno burkānus, seleriju sakni, tomātus un garš vielas – raudeni, timiānu, sāli un cukuru. Liek virsū vāku un uz mazas uguns visu sautē ~ 1 stundu, kamēr tomāti izšķīduši.
Mērcei pie vieno papriku, čili piparu un veselas, nomizotas ķiploka daiviņas un sarkanvīnu, un sautē vēl ~ 1 stundu. 15 minūtes pirms sautēšanas beigām pievieno sasmalcinātus zaļumus. Mērce ir ik pa brīdim jāapmaisa.
Gaļas grilēšana
Virs vidēji karstā temperatūrā sakarsētām grila oglēm gaļas šķēles liek uz restēm, brūni apcep no abām pusēm (no katras puses cep ~ 6 minūtes), aplaistot ar marinādi. Tad grilu pārsedz ar vāku un gaļu pasutina vēl ~ 8 minūtes.
Gaļu pasniedz galdā, klāt servējot rīsus, kas bagātīgi pārlieti ar mērci. Rīsi šajā receptē vairāk domāti kā mērces saturētājs.
Komentāri: