Millefeuille jeb kārtainās mīklas kūka ar vārīto krēmu

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
7 personām

Millefeuille tiek saukts arī par Napoleona kūku. Bet jāteic, ka latviešu Napoleona kūka un millefeuille ir mazliet atšķirīgas. Šis deserts ir karalisks, jo to var pagatavot ļoti skaistu! Un tas izklausās grūtāk, nekā tas patiesībā ir. It īpaši, ja esat izlēmuši paši negatavot kārtaino mīklu, jo tas šajā desertā ir vissarežģītākais.

Sastāvdaļas

  • apmēram 250 g gatavas kārtainās mīklas (2 plāksnītes no saldētās mīklas iepakojumiem)
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • milti rullēšanai

VĀRĪTAJAM KRĒMAM

  • 500 ml trekna piena
  • 1 vaniļas pāksts vai kanēļa standziņa
  • 8 olu dzeltenumi
  • līdz 250 g cukura
  • 100–120 g kartupeļu cietes
  • miziņa no 1–2 mandarīniem
  • piciņa sviesta
  • ogas, augļi dekorēšanai

Pagatavošana

  1. Vispirms sagatavo mīklas plāksnes. To var izdarīt arī laikus. Mīklas plāksnes (atstājot salipinātas kopā) sagriež 4 vienādās daļās. Darba virsmu pārkaisa ar miltiem. Mīklu izrullē garumā un tikai mazliet platumā. No katras daļas sanāk 2 vienāda garuma plānas garenas plāksnes. Pārkaisa tās ar cukuru.
  2. Katru plāksni cep ar papīru izklātā pannā līdz 180 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī. Lai mīkla krāsnī neceļas, pirms cepšanas sadursta to ar dakšiņu, mīklu pārklāj ar cepamo papīru un uz tā uzliek otru pannu. Pēc 5 minūtēm pannu un papīru noņem un turpina cept, līdz tā ir zeltaini brūna. Visas mīklas plāksnes atdzesē.
  3. Pagatavo klasisko vārīto krēmu. Katliņā lej pienu un pievieno vai nu vaniļu (sēkliņas un arī pašu pāksti) vai kanēļa standziņu. Kamēr piens karsējas, tikmēr pagatavo olu masu.
  4. Olu dzeltenumus sajauc ar cukuru un saputo, līdz cukurs ir izkusis. Pievieno kartupeļu cieti, un visu labi samaisa. Pievieno mandarīnu miziņas un samaisa. Kad piens uzmet pirmo burbuli, to caur sietiņu pievieno olu un cukura masai. Visu labi samaisa un lej atpakaļ katliņā. Uz ļoti mazas un lēnas uguns maisa krēmu, līdz tas uzmet pirmo burbuli. Krēmu liek bļodā, pa virsu uzliek mazliet sviesta un tad pārtikas plēvi (lai saskaras ar krēmu). Ļauj, lai krēms atdziest.
  5. Gatavo atdzesēto krēmu pirms lietošanas labi samaisa, lai tas ir viendabīgs un vijīgs.
  6. Kūku liek kārtās. Dekorē pēc izvēles ar ogām vai ko citu.
  7. Kūku var gatavot kā vienu veselu un griezt pirms pasniegšanas vai gatavot jau individuālas porcijas. Ja gatavo veselu kūku, tad pirms pasniegšanas ļauj, lai kūka nostāvas un labi savelkas.

Komentāri: