Kā pati Signe saka, viņa no savas vecmāmiņas mantojusi viesmīlības garu. Ar prieku viņa pulcē pie galda ģimeni, radus, draugus, kaimiņus, pat jaunāka dēla futbolkomandu, bet biežāk cilvēkus, kurus vēlas palutināt.
Mājas biezpiena plātsmaize ar putukrējuma cepuri dzērveņu mērcē
Viegla
ilgāk par 2 h
10 personām
Sastāvdaļas
2 plātnēm mīklas
1 kg kviešu miltu
100 g svaiga rauga
0,5 l silta piena
150 ml olīveļļas
sāls un cukurs pēc garšas
1,2 kg biezpiena
6 olas
2 glāzes cukura
1 ēdamkarote vaniļas cukura
250 ml saldā krējuma
2 ēdamkarotes cukura
1 sauja dzērveņu rotājumam
Dzērveņu mērcei:
500 g dzērveņu
500 ml ūdens
2 kanēļa standziņas
3 krustnagliņas
250 g cukura
Pagatavošana
Pusē silta piena daudzuma izšķīdina raugu un ~ 1 ēdamkaroti cukura, atstāj uz 15 minūtēm nedaudz uzrūgt.
Bļodā vai uz galda uzber kaudzītē miltus, pievieno nedaudz sāli. Vidū veido nelielu bedrīti, un tajā ielej izšķīdināto raugu. Lēnām sāk mīcīt mīklu. Pievieno atlikušo silto pienu, eļļu un turpina mīcīt. Ja mīkla līp pie rokām, pieber vēl nedaudz miltu.
Ar mitrām rokām veido apaļu mīklas bumbu, apsmērē to ar eļļu, uzkaisa nedaudz miltu un liek bļodā, to pārsedzot ar tīru dvielīti. Bļodu liek siltumā, līdz mīkla dubultojas.
Uzrūgušo mīklu kārtīgi pārmīca un plānā kārtā izrullē. Cepešpannā ieklāj cepamo papīru un liek izrullēto mīklu, piespiežot visām pannas malām.
Biezpienu liek bļodā. Olām dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus sablendē kopā ar biezpienu un cukuru. Labākai garšai var pievienot vaniļas cukuru.
Biezpiena masu uzlej uz rauga mīklas pamatnes un liek cepties 180 °C temperatūrā, kamēr virspuse ir zeltaini brūna un maliņas – kraukšķīgas.
Uzvāra dzērveņu mērci: dzērvenes liek katliņā, pievieno cukuru, kanēļa standziņas un krustnagliņas. Visu pārlej ar ūdeni un pavāra 10–15 minūtes. Tad mērci sablendē viendabīgā masā. Var pasniegt gan karstu, gan atdzesētu.
Saldo krējumu saputo ar pāris ēdamkarotēm cukura.
Pasniedz kārtīgu plātsmaizes gabalu, bagātīgi rotātu ar putukrējuma cepuri un dzērvenēm, visu papildinot ar skābeno dzērveņu mērcīti.
Komentāri: