Fokača ar ķimenēm, bekona kraukšķīšiem un ķiploku smēriņu

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
6 personām

Speķa pīrādziņi mums latviešiem ir neaizvietojams ēdiens daudzos svētkos, taču, ja kādos godos vēlies pārsteigt citus ar oriģinalitāti, pagatavo fokaču. Tā ir itāļu maize, kuras recepti Linda no ”Gatavo 3” pielāgojusi tā, lai tā būtu reāla alternatīva mūsu speķa pīrādziņiem.

Fokača ir maizes veids, un tās izcelsmes valsts ir Itālija. Ierasti šī maize pēc savas formas ir plakana un pašā vienkāršākajā variantā tās garša tiek veidota ar olīveļļu un sāli. Nereti fokačas pagatavošanā tiek izmantoti arī dažādi garšaugi, dārzeņi, siers, kā arī citi labumi.

Viltības, lai tava fokača sanāktu pavisam labi

Daudzi sūdzas, kāpēc fokača nesanāk smuka un uzpūtusies. Ļoti bieži iemesls tam ir nepareiza raudzēšana. Pareizi būtu vispirms nedaudz uzraudzēt raugu, uztaisīt mīklu, to paraudzēt vēl aptuveni 30 minūtes, tad mīklu izklāt un pirms cepšanas paraudzēt vēl 20 minūtes.

Gatavojot ķiploku pastēti, eļļa ir jālej diezgan bagātīgi, baidīties nevajag, jo pēc tam, kad viss tiks sablenderēts kopā, eļļa palīdzēs veidot krēmīgu masu.

Sastāvdaļas

Fokačas sastāvdaļas:

  • 500 g miltu
  • 14 g rauga
  • 1 tējkarote cukura
  • sauja ķimeņu
  • šķipsniņa sāls
  • 300 ml remdena ūdens
  • 200 g bekona

Sastāvdaļas ķiploku pastētei:

  • 4 galvas ķiploka
  • 6 zariņi timiāna
  • 2 citroni
  • 100 g cietā siera
  • 1 tējkarote medus
  • 50-70 ml olīveļļas

Pagatavošana

  1. Vispirms gatavo mīklu maizei. Raugu un cukuru aplej ar remdenu ūdeni un ļauj tam pastāvēt 10 minūtes, tad to uzputo, veidojot kapučīno līdzīgas putas.
  2. Lielā bļodā sajauc miltus, sāli un ķimenes. Visam pievieno raugu un, pamazām mīcot, pievieno ūdeni, līdz izveidojusies viendabīgas konsistences mīkla, kas nelīp pie rokām. Tas prasīs apmēram 12 līdz 15 minūtes.
  3. Mīklu pārliek ieeļļotā bļodā un atstāj raudzēties siltā vietā uz 30-45 minūtēm, līdz mīkla dubultojusies apjomā.
  4. Tad mīklu pārliek cepamajā formā un ar pirkstiem sabaksta nelielas iedobītes. Atstāj vēlreiz uzrūgt uz 20 minūtēm, tad cep 220 grādu karstā krāsnī aptuveni 20 minūtes, līdz maizīte izcepusies zeltaina.
  5. Pagatavo ķiploku pastu. Visas ķiploka galvas attīra no miziņām, pārlej ar eļļu un liek cepties 200 grādu karstā krāsnī kopā ar pāris timiāna zariņiem. Cep 200 grādu karstumā aptuveni 18 minūtes, līdz ķiploki mīksti un zeltaini.
  6. Mīkstus ķiplokus kopā ar visu eļļu sablenderē viendabīgā masā, pievienojot nedaudz sāls, nedaudz medus un sarīvētu cieto sieru.