Lamingtona kūka

Viegla
līdz 1 h
6 personām

Viena no zināmākajām un Austrālijai raksturīgajām kūkām. Patiesībā ļoti vienkārši pagatavojams deserts, kas lieliski garšos kopā ar rūgtu un stipru kafiju. Tas ir ceps un pēc tam siltā kakao mērcēts biskvīts, kas pārkaisīts ar kokosriekstu skaidiņām. Šī kūka it kā ne ar ko ļoti īpašu neizceļas, un, iespējams, tieši tādēļ tā ir tik garšīga, jo viss vienkāršais ir tas labākais. Kūkas gatavošanai nepieciešamais laiks nav ilgs, tikai jāierēķina viena papildu diena, jo ir labi to nostādināt uz nakti ledusskapī. Biskvītu var izcept arī divas vai vairākas dienas iepriekš un uzglabāt to saldētavā.

Sastāvdaļas

  • 240 g kviešu miltu
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera
  • šķipsniņa sāls
  • 120 g mīksta sviesta
  • 150 g cukura
  • 2 olas
  • vaniļas ekstrakts vai cita garšviela (piemēram, citrons, apelsīns)
  • 125 ml piena

KAKAO GLAZŪRAI

  • 170 g pūdercukura
  • 30 g kakao bez cukura
  • 35 g sviesta
  • 125 ml piena

200 g kokosriekstu skaidiņu

Pagatavošana

  1. Bļodā iesijā miltus, pievieno cepamo pulveri un sāli. Otrā bļodā liek mīkstu sviestu, to saputo kopā ar cukuru, līdz masa ir gaišā krāsā. Turpinot putot, pa vienai pievieno olas, tad vaniļu. Mikserim samazina ātrumu un lēnām, turpinot miksēt, pamīšus pievieno pienu un miltus. Masu lej iepriekš ar cepamo papīru izklātā vai ietaukotā formā. Biskvītu liek cepties līdz 180 ºC temperatūrai uzkarsētā krāsnī un cep aptuveni 20 minūtes, līdz tas gatavs. Pārbauda ar seno “sērkociņa” metodi, tajā iedurot. Ja sauss, tad gatavs. Atdzesē, ietin pārtikas plēvē un liek uz nakti ledusskapī.
  2. Pagatavo glazūru. Bļodā izsijā pūdercukuru, pievieno kakao un samaisa. Katliņā liek sviestu un uz lēnas uguns ļauj, lai tas kūst. Kad sviests izkusis, pievieno pienu pamīšus ar cukuru un kakao, visu laiku maisot, līdz veidojas viendabīga, brūna masa.
  3. Sagatavo pannu, kam pa virsu uzliktas restītes. Atsevišķā bļodā ieber kokosriekstu skaidiņas. Biskvītu sagriež gabaliņos.
  4. Izmantojot dakšiņu, biskvīta gabaliņus iemērc siltā glazūrā un pēc tam pārkaisa no visām pusēm ar kokosriekstu skaidiņām. Liek uz restītēm. To pašu trupina ar visiem gabaliņiem.