Reizēm, aizejot uz tirgu tikai pēc tomātiem un gurķiem, krāsu un smaržu iespaidā gadās sapirkt pilnas rokas vietējo vasaras dārzeņu. Pēc brīvdienām pie radiem auto ir piekrāmēts ar jaunajiem kartupeļiem, krietnu tomātu ražu un pašu ķiplokiem, bet kāpņu telpā vēl satiec kaimiņieni, kas tevi cienā ar savu pirmo cukīni ražu. Nu kā lai tam visam pasaka nē? Vasara Latvijā taču ir tik īsa, bet ražas pārbagātība tajā īsajā laikā neļauj atslābt. Šoreiz piedāvājām jums pāris risinājumu, kā cepeškrāsnī gardi pagatavot pašmāju vasaras dārzeņus, piešķirot tiem dažādas garšu nianses.
Cepot atsevišķi tikai ziedkāpostus, var pievienot ēdamkaroti zemesriekstu sviesta. Tas padara maltīti sātīgāku un piešķir patīkami riekstainu garšu.
Kartupeļus, bietes un burkānus vislabāk cept 180 °C temperatūrā, līdz dārzeņi mīksti, un tad uz neilgu brīdi palielināt krāsns temperatūru līdz 220 °C temperatūrai, lai dārzeņi iegūtu arī kraukšķīgu garoziņu.
Cepot kopā dažādus dārzeņus, jāņem vērā, ka dārzeņi, kuros ir vairāk ūdens, izcepsies ātrāk. Piemēram, cukīni vislabāk cept kopā ar tomātiem, ziedkāpostiem, baklažāniem, bet sakņu dārzeņus labāk kombinēt ar citām saknēm, piemēram, burkāniem, bietēm, seleriju. Pamēģiniet ierasto eļļu nomainīt pret kokosriekstu eļļu. Tā ir ļoti vērtīga un pret augstām temperatūrām izturīga eļļa, kas dārzeņiem piešķirs patīkamu kokosriekstu garšu un aromātu.
Komentāri: