Labāk pazīstama kā Našķoties Zane. 2019. gada Zane sarakstīja savu pirmo grāmatu “Našķoties”, kas izrādās konkrētā gada pirktākās grāmata Latvijā. Zanes receptes visbiežāk ir vienkāršas, viegli atkārtojamas un tādas, kas vienmēr izdosies. Tipiskākie ēdieni ir tieši komfortēdieni- gan sāļi, gan saldi.
KOPYTKA AR SĒŅU MĒRCI
Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
6 personām
Sastāvdaļas
MĪKLAI
500 g novārītu un atdzesētu kartupeļu
1 ola
200 g kviešu miltu
1 tējkarote sāls
SĒŅU MĒRCEI
80 g sviesta
2 sīpoli
300 g šampinjonu
250 ml dārzeņu vai gaļas buljona
30 g kviešu miltu
250 g skābā krējuma
½ tējkarotes sāls
šķipsniņa maltu melno piparu
Pagatavošana
Vārītos kartupeļus samaļ gaļas mašīnā vai ar kartupeļu stampiņu saspiež viendabīgā masā, pievieno olu, miltus un sāli, samīca apaļā bumbā, liek bļodā un novieto ledusskapī 1 stundu gatavoties.
Pagatavo mērci. Uz pannas sakarsētā 40 g izkausētā sviestā viegli apcep gabaliņos sagrieztus sīpolus, pievieno šķēlītēs sasmalcinātus šampinjonus un cep, kamēr tie kļuvuši gaiši brūni, tad aplej ar buljonu.
Miltus iemaisa apmēram trešdaļā no mērcei paredzētā krējuma, tad, aktīvi maisot, pievieno šampinjoniem. Mērci gatavo vēl 3–4 minūtes, pēcāk pievieno atlikušo krējumu, sāli un maltus melnos piparus.
Pabeidz gatavot piedevas – atdzesēto mīklu ar rokām izrullē 2 cm biezā desā un ar nazi sadala apmēram 2 cm nelielos gabaliņos.
Mīklas spilventiņus vāra sakarsētā ūdenī lielā katlā, līdz tie uzpeldējuši virspusē, pēcāk ar putu karoti tos no ūdens izņem, nokrata, liek uz sakarsētas pannas, kur izkausēts atlikušais sviests, un apcep no visām pusēm brūnus.
Komentāri: