Klasiskais kartupeļu gratin dauphinois

Viegla
līdz 1 h
6 personām

Ziema ir sacepumu laiks – silti, krēmīgi, sātīgi un visai ģimenei kopā.

Sastāvdaļas

  • sviests
  • 1 kg kartupeļu
  • 500 ml saldā krējuma (vai 250 ml piena un 250 ml saldā krējuma)
  • sāls, pipari

Pagatavošana

  1. Kartupeļus nomizo un, izmantojot rīvi – mandolīnu, sarīvē smalkās šķēlēs. To var veikt arī ar nazi.
  2. Saldo krējumu sajauc ar sāli un pipariem. Var pievienot arī citas garšvielas, piemēram, muskatriekstu un ķiploku.
  3. Cepamajā traukā, kas ietaukots ar sviestu, kārto kartupeļus, ko pamīšus aplej ar saldo krējumu.
  4. Cep līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā cepeškrāsnī ~ 40 minūtes, līdz kartupeļi ir mīksti un virskārta zeltaini brūna.

PADOMS: ja saldais krējums viens pats liekas par traku, tad to var likt pusi uz pusi ar pienu. Ja baidieties, vai kartupeļi izcepsies (ja nav rīves un kartupeļi ir griezti iespējami plānas šķēles ar nazi), tad kartupeļu šķēles pāris minūtes var pavārīt.

Komentāri: