Ķirbja ‚churros‘ – komforta ēdiens drēgniem ziemas vakariem

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
1 personām

Latvijā churos nav pazīstami. Tas ir populārs deserts, ko pārdod baltās papīra turziņās uz ielas Spānijā, Francijā, Portugālē, Filipīnās un visā Latīņamerikā. Pēc iepazīšanās ar ‘churos’ varam teikt, ka tie ir kaut kas līdzīgs ekleriem vai nu jau popularitāti iekarojušiem dūnatiem – eļļā vārīti plaucētas mīklas gardumi bez pildījuma un glazūras daudzumu – pēc katra ēdāja vēlmēm.

Sastāvdaļas

  • 260 g milti
  • 2 tējkarotes kanēļa
  • ½ tējkarote malta ingvera
  • 2 tējkarotes cukura
  • ½ tējkarotes rīvēta muskatrieksta
  • šķipsna sāls
  • 300g ūdens
  • 180g ķirbja biezenis (iegūst no max 500g svaiga ķirbja un ½ apelsīna sulas)
  • 160 g sviesta
  • 4 olas
  • ~ 300g eļļas

Mērcei:

  • 200g šokolādes
  • 100g saldĀ krējumA
  • 30 g sviesta
  • ½ čili pipars

Pagatavošana

  1. Krāsni uzkarsē līdz 180°C. Ķirbi nedaudz aplaista ar olīveļļu, liek krāsnī cepties līdz tas kļuvis mīksts (apm. 40-60 min). Kad ķirbis izcepies to atdala no mizas. Mīksto daļu sablenderē. Ja ķirbis ir pārāk sauss tam pievieno ½ apelsīna sulas. Reuzltātā iegūst receptē nepieciešamo ķirbja biezeni. Pagatavoto biezeni var uzglabāt slēgtā traukā ledusskapī vismaz 1 nedēļu.
  2. Katliņā liek sviestu, ūdeni un ķirbja biezeni. Vāra, ik pa brīdim apmaisot, līdz tas ir ieguvis viendabīgu konsistenci un sviests ir izkusis.
  3. Lielā bļodā samaisa kopā miltus, ingveru, kanēli, muskatriekstu, cukuru un sāli. Katliņa saturu pa daļām pievieno sausajām sastāvdaļām. Mīklu nepātraukti maisa.
  4. Pēc tam pa vienai pievieno olas. Sākumā var šķist, ka mīkla nav sanākusi, jo tā ir kunkuļaina. Tas nozīmē, ka jāturpina maisīt.
  5. Gatavo mīklu pilda konditorijas maisiņā ar zvaigznītes uzgali.
  6. Katliņā uzkarsē eļļu 180°C karstu ( eļļa ir sakarsusi, kad tā sāk kūpēt). Tajā spiež iekšā mīklas strēmelītes. Cep līdz tās kļuvušas zeltaini brūnas. Tās atdzesē uz papīra dvieļa.
  7. Lai pagatavotu mērci bļodiņā liek šokolādi, saldo krējumu, sviestu, sakapātu čilli un šķipsnu sāls. Ūdens peldē saturu izkausē un samaisa līdz mērce ieguvusi tumšu, viendabīgu toni. Atstāj atdzesēties.
  8. Churros pasniedz pārkaisītus ar pūdercukurus un ēd kopā ar šokolādes mērci.
1. pagatavošanas solis
Churos_1

Krāsni uzkarsē līdz 180°C. Ķirbi nedaudz aplaista ar olīveļļu, liek krāsnī cepties līdz tas kļuvis mīksts (apm. 40-60 min). Kad ķirbis izcepies to atdala no mizas. Mīksto daļu sablenderē. Ja ķirbis ir pārāk sauss tam pievieno ½ apelsīna sulas. Reuzltātā iegūst receptē nepieciešamo ķirbja biezeni. Pagatavoto biezeni var uzglabāt slēgtā traukā ledusskapī vismaz 1 nedēļu.

2. pagatavošanas solis
Churos_2

Katliņā liek sviestu, ūdeni un ķirbja biezeni. Vāra, ik pa brīdim apmaisot, līdz tas ir ieguvis viendabīgu konsistenci un sviests ir izkusis.

3. pagatavošanas solis
Churos_3

Lielā bļodā samaisa kopā miltus, ingveru, kanēli, muskatriekstu, cukuru un sāli. Katliņa saturu pa daļām pievieno sausajām sastāvdaļām. Mīklu nepātraukti maisa.

4. pagatavošanas solis
Churos_4

Pēc tam pa vienai pievieno olas. Sākumā var šķist, ka mīkla nav sanākusi, jo tā ir kunkuļaina. Tas nozīmē, ka jāturpina maisīt.

5. pagatavošanas solis
Churos_5

Gatavo mīklu pilda konditorijas maisiņā ar zvaigznītes uzgali.

6. pagatavošanas solis
Churos_6

Katliņā uzkarsē eļļu 180°C karstu ( eļļa ir sakarsusi, kad tā sāk kūpēt). Tajā spiež iekšā mīklas strēmelītes. Cep līdz tās kļuvušas zeltaini brūnas. Tās atdzesē uz papīra dvieļa.

7. pagatavošanas solis
Churos_7

Lai pagatavotu mērci bļodiņā liek šokolādi, saldo krējumu, sviestu, sakapātu čilli un šķipsnu sāls. Ūdens peldē saturu izkausē un samaisa līdz mērce ieguvusi tumšu, viendabīgu toni. Atstāj atdzesēties.

8. pagatavošanas solis
Churos_final

Churros pasniedz pārkaisītus ar pūdercukurus un ēd kopā ar šokolādes mērci.

Komentāri: