Latvijā churos nav pazīstami. Tas ir populārs deserts, ko pārdod baltās papīra turziņās uz ielas Spānijā, Francijā, Portugālē, Filipīnās un visā Latīņamerikā. Pēc iepazīšanās ar ‘churos’ varam teikt, ka tie ir kaut kas līdzīgs ekleriem vai nu jau popularitāti iekarojušiem dūnatiem – eļļā vārīti plaucētas mīklas gardumi bez pildījuma un glazūras daudzumu – pēc katra ēdāja vēlmēm.
Mērcei:
Krāsni uzkarsē līdz 180°C. Ķirbi nedaudz aplaista ar olīveļļu, liek krāsnī cepties līdz tas kļuvis mīksts (apm. 40-60 min). Kad ķirbis izcepies to atdala no mizas. Mīksto daļu sablenderē. Ja ķirbis ir pārāk sauss tam pievieno ½ apelsīna sulas. Reuzltātā iegūst receptē nepieciešamo ķirbja biezeni. Pagatavoto biezeni var uzglabāt slēgtā traukā ledusskapī vismaz 1 nedēļu.
Katliņā liek sviestu, ūdeni un ķirbja biezeni. Vāra, ik pa brīdim apmaisot, līdz tas ir ieguvis viendabīgu konsistenci un sviests ir izkusis.
Lielā bļodā samaisa kopā miltus, ingveru, kanēli, muskatriekstu, cukuru un sāli. Katliņa saturu pa daļām pievieno sausajām sastāvdaļām. Mīklu nepātraukti maisa.
Pēc tam pa vienai pievieno olas. Sākumā var šķist, ka mīkla nav sanākusi, jo tā ir kunkuļaina. Tas nozīmē, ka jāturpina maisīt.
Gatavo mīklu pilda konditorijas maisiņā ar zvaigznītes uzgali.
Katliņā uzkarsē eļļu 180°C karstu ( eļļa ir sakarsusi, kad tā sāk kūpēt). Tajā spiež iekšā mīklas strēmelītes. Cep līdz tās kļuvušas zeltaini brūnas. Tās atdzesē uz papīra dvieļa.
Lai pagatavotu mērci bļodiņā liek šokolādi, saldo krējumu, sviestu, sakapātu čilli un šķipsnu sāls. Ūdens peldē saturu izkausē un samaisa līdz mērce ieguvusi tumšu, viendabīgu toni. Atstāj atdzesēties.
Churros pasniedz pārkaisītus ar pūdercukurus un ēd kopā ar šokolādes mērci.
Komentāri: