fbpx

Kartupeļu ņoki ar karamelizētiem tomātiem un spinātiem

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Viegla
līdz 1 h
4 personām

Klasika no Itālijas un Dienvidfrancijas. Vislabākie ņoki (franču gnocchi; itāļu gnocco) jeb kartupeļu klimpas ir tie, kas pašu mājās gatavoti. Pat ja gatavošana ir mazliet laikietilpīga, tā nav grūta un rezultāts ir tā vērts. Ņokus var ēst ar visdažādākajām mērcēm – sākot no īstas latviešu sēņu mērces un beidzot ar dienvidnieciskajām tomātu mērcēm. Visvienkāršākais veids ir ņokus ēst ar rīvētu Parmas sieru un salvijas sviestu.

Sastāvdaļas

  • 1,2 kg miltainu kartupeļu
  • 1 ola
  • 1 tējkarote sāls
  • līdz 2 glāzēm (250 ml) miltu
  • rīvēts cietais Parmas tipa siers
  • semolina jeb kukurūzas milti

Piedevām:

  • ķiršu tomātiņi ķekaros
  • 6 saujas spinātu
  • pāris daiviņu ķiploku
  • 1 ēdamkarote brūnā cukura
  • sviests

Pagatavošana

  1. Novāra kartupeļus ar visu mizu, līdz tie ir mīksti. Pilnībā atdzesē un tad nomizo. Saspaida (neblendē!) ar kartupeļu stampu vai dakšu, līdz veidojas viendabīga masa. Var arī sarīvēt.
  2. Kartupeļiem pievieno sāli, olu un mazliet miltu. Mīca ar rokām, pievienojot vēl miltus, līdz masa nelīp pie rokām un ir viegli ar to strādāt. Miltus vieglāk pievienot nekā noņemt, tādēļ tos pievieno pamazām.
  3. Uz darba virsmas izkaisa semolina miltus. No kartupeļu masas veido pāris centimetru (diametrā) resnas desiņas, ko pēc tam sagriež (veidojas mazi spilventiņi). Katram spilventiņam ar dakšu var izveidot robiņus.
  4. Izkaisa semolina miltus uz auduma dvieļa vai koka dēlīša, un katru gatavo kartupeļu klimpiņu liek tur.
  5. Lielā katlā uzvāra ūdeni, pievieno sāli un liek ūdenī iekšā klimpas. Tās ir gatavas, kad uzpeld ūdens virspusē. Pasniedz siltus. Ja nevar pasniegt uzreiz, tad pirms pasniegšanas klimpas var apcept sviestā uz pannas.
  6. Sagatavo piedevas. Uz pannas liek tomātus ķekaros, pārlej ar olīveļļu un pārkaisa ar mazliet cukura. Liek uzkarsētā krāsnī un cep, līdz tomāti ir mīksti, bet nejūk ārā.
  7. Sasmalcina ķiplokus. Pannā lej olīveļļu (vai sviestu), apcep ķiplokus un pievieno spinātus. Mazliet uzkarsē.
  8. Šķīvī liek siltas kartupeļu klimpas, spinātus un tomātus un pārlej ar pannā izveidojušos spinātu un tomātu mērcīti. Pārkaisa ar sieru un ar rupjo jūras sāli, ja nepieciešams.

Komentāri:

Jūsu komentārs: