Recepte

Gardās rauga bulciņas ar piparkūku karameli

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nav vēl novērtēta)
Loading...
  • Ziņo twitter.com
  • Pasaki Draugiem
  • Sūti uz facebook.com
Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
10 personām

Ziemassvētki vairs nav aiz kalniem, un ”Gatavo 3” garšu eksperte Linda Vilmansone-Virbule piedāvā recepti šim svētku laikam lieliski piemērotam gardumam – rauga bulciņām ar piparkūku karameli.

Ziemassvētku garšas pamatā ir tieši piparkūku karamele, kas ir tā pati karamele, ko jau zinām, taču tai pievienotas tradicionālās piparkūku garšvielas.

Svarīgi ņemt vērā, gatavojot karameli!

Kad, gatavojot karameli, pievienojam tai kanēli, muskatriekstu un maltas krustnagliņas, svarīgi nepārspīlēt ar šo garšvielu daudzumu, jo šīs garšvielas ir ļoti intensīvas. Ja šīs garšvielas būs pievienotas par daudz, karamele var kļūt rūgta.

Kamēr karamele vārās, to nekādā gadījumā nedrīkst mēģināt nogaršot, jo pastāv liels risks applaucēties. Ja tomēr ir nepieciešama nogaršošana, tad karamelei jāļauj atdzist, un tikai tad to drīkst pagaršot, lai secinātu, vai garša ir tāda, kādu vēlaties.

Ja pagatavoto karameli vēlaties uzglabāt vēlākai lietošanai, to var darīt. Karameli vienkārši pārlej burciņā un glabā ledusskapī.

Linda Vilmansone-Virbule

Autors: Linda Vilmansone-Virbule

Linda ir eksperimentu karaliene, kas nebaidās riskēt un neveiksmes uztver kā sava veida “mūzas” jaunām improvizācijām virtuvē un raidījumā “Gatavo 3”. Lindas receptes mainās katru reizi, tās gatavojot. Iznākums būs atkarīgs no garastāvokļa un produktiem, kas pieejami. Lindas mīļākās un aktuālākās garšas šobrīd ir medus, sinepes un apelsīni – tie tad nu pamanās iekļūt gandrīz visur.

Sastāvdaļas

  • 70 g brūnā cukura
  • 70 g ”Muscovado” cukura
  • 50 g sviesta
  • 100 ml saldā krējuma
  • 100 ml ūdens
  • ½ tējkarotes sāls
  • 2 tējkarotes saberzta piparkūku maisījuma: kanēlis, krustnagliņas, muskatrieksts, ingvers, melnie pipari
  • 1 kg rauga mīklas
  • sviests
  • sauja drupinātu valriekstu

Pagatavošana

  1. Nelielā katliņā uz karstas liesmas izkausē cukuru kopā ar ūdeni, līdz cukurs izšķīdis un izveidojies sīrups. Katliņa saturam pievieno saberztās piparkūku garšvielas.
  2. Pievieno un izkausē sviestu, līdz tas ir sajaucies ar cukura masu.
  3. Pievieno saldo krējumu un silda līdz brīdim, kad tas ir sajaucies ar pārējo masu un tā kļūst biezāka.
  4. Rauga mīklu izrullē, noklāj ar sviestu, cukuru un kanēli. Saveļ rullītī un sagriež šķēlītēs.
  5. Cepamo trauku ietauko ar sviestu, saber tajā sadrupinātus riekstus. Visu pārlej ar pagatavoto karameli. Pāri kārto mīklas rullīšus un cep krāsnī 200ºC temperatūrā 20 minūtes līdz brīdim, kad bulciņas ir uzpūtušās un zeltainas.

Komentāri:

Jūsu komentārs: