Ēdienu un garšu entuziaste, kas mīl ceļot un tur smelties iedvesmu jaunām receptēm un garšām. Nerimstošā izzināšanas tieksme noved pie jauniem ēdieniem, garšu kombinācijām un atklājumiem. Nemainīgi viens no mīļākajiem ēdieniem ar ko Mārai tīk eksperimentēt ir pasta, jo tai ir tik daudz dažādu veidu, formu, mērču veidu un iespēju.
Dzērveņu meringa tarte
Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
8 personām
Sastāvdaļas
TARTEI
200 g Hercogs konditorejas miltu
65 g cukura
½ tējkarotes sāls
110 g auksta sviesta
2 olu dzeltenumi istabas temperatūrā
DZĒRVEŅU KRĒMAM
340 g dzērveņu
225 g cukura
miziņa no 1 apelsīna (tikai oranžā daļa)
sula no 1 apelsīna
115 g cukura
2 olas un 2 olu dzeltenumi
MERINGAM
4 olu baltumi
šķipsniņa sāls
200 g cukura
2 tējkarotes dabīgās dzērveņu sulas
½ tējkarotes ābolu etiķa
DEKORĒŠANAI
100 g zaļo, lobīto un nesālīto pistāciju
sauja dzērvenes
dzērveņu sula
Cepamā forma 23 cm/dm
Pagatavošana
Lielā bļodā sajauc miltus, cukuru un sāli. Auksto sviestu sagriež mazos kubiņos un pievieno miltiem. Visu turpina maisīt ar manuālo mīklas maisītāju vai diviem nažiem, lai miltos iestrādātu auksto sviestu. Elektriskais mikseris mīklu pārpūlē, savukārt roku siltums sviestu pārāk ātri izkausē un mīkla pēc cepšanas nebūs patīkami kārtaina. Turpina maisīt, līdz tā paliek drupačveidīga. Kad palikuši vairs tikai mazi sviesta gabaliņi, turpina ar pirkstiem, ieberžot atlikušo sviestu miltos. Pievieno olu dzeltenumus un uz vislēnāko iespējamo elektriskā miksera režīmu iekuļ masā. Tas var aizņemt pat pāris minūtes. No mīklas izveido “pankūku”, to ietin pārtikas plēvē un liek saldētavā uz 12 minūtēm.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 °C temperatūrai. Mīklu rullē starp divām pārtikas plēvēm un ieklāj tartes pannā. Apakšējo daļu sadursta ar dakšiņu, lai cepšanās laikā tā nemestu burbuļus. Cep krāsnī 12 minūtes vai līdz zeltainumam. Pilnībā atdzesē istabas temperatūrā.
Pagatavo dzērveņu krēmu. Katliņā uz vidējas uguns liek dzērvenes, cukuru, apelsīna miziņu un sulu. Aptuveni 10 minūtes visu silda, līdz dzērvenes sasprāgušas un kļuvušas mīkstas. Visu liek blenderī un samaļ viendabīgā masā. Siltā masā iemaisa sviestu, līdz tas pilnībā izkūst.
Bļodiņā liek olu dzeltenumus, un olas un viegli sakuļ. Lēnām olu masā iemaisa ¼ dzērveņu masas, lai olu masa pamazām uzsilst. Pēc tam iemaisa atlikušo dzērveņu masu. Visu liek katliņā uz mazas uguns un lēnām silda ~ 10 minūtes, līdz tā sāk viegli burbuļot un kļūst biezāka. Atdzesē līdz istabas temperatūrai.
Dzērveņu masu pilda iepriekš sagatavotajā un izceptajā tartes formā, izlīdzinot virspusi ar lāpstiņu.
Pagatavo meringu. Aptuveni 1 minūti lielā, tīrā bļodā kuļ olu baltumus un sāli. Turpina kult vēl 10–12 minūtes, pievienojot pa 1 ēdamkarotei cukura. Meringam jābūt stīvam un spīdīgam. Iemaisa etiķi un dzērveņu sulu.
Gatavo meringu kārto virs dzērveņu masas, vienmērīgā kārtā izsmērē pa visu plātni, īpaši nespiežot, lai nesajauktu ar dzērveņu masu. Ar tējkarotes apakšu meringa masu saceļ mazos uzkalniņos.
Cep 180 °C temperatūrā ~ 10 minūtes, lai dzērveņu masa un merings sacietētu. Pēc izņemšanas no krāsns pa virsu uzkaisa zaļās pistācijas, dzērvenes un pāris pilienu dzērveņu sulas.
Šajā vietnē mēs izmantojam sīkdatnes, lai nodrošinātu pareizu "piegalda.lv" pakalpojumus un funkcijas, analizētu pārlūkošanas statistiku.
Vairāk par to, ka mēs apstrādājam sīkdatnes un citu informāciju vari uzzināt mūsu privātuma politikā.
Komentāri: