Detektīva Puaro tomātu zupa

Viegla
līdz 1 h
8 personām

Šī recepte nāk no Beļģijas, no Agatas Kristi radītā kolorītā tēla Erkila Puaro dzimtenes. Ēdot šo zupu, nāk prātā, kā šis atraktīvais maza auguma detektīvs ar biezajām ūsām šmaukstina un izgaršo katru karoti no aromātiskās sarkanās zupas, kur pikantās frikadeļu bumbiņas mijas ar gaišajām makaronu skaidiņām.

Ziemā, kad nav pieejami garšīgie pašmāju tomāti, zupām var izmantot konservētos tomātus savā sulā. Papildiniet zupu ar garšvielām pēc izvēles, jo te labi iederēsies timiāns, raudene un baziliks, kā arī sildošie čili pipari, kas piešķirs zupai spriganu asumiņu.

Mēs pagatavojām šai zupai divas versijas – vienu ar mazajiem, smalkajiem makaroniem, otrai makaronu vietā liekot kartupeļus un konservētas sarkanās pupiņas.

Sastāvdaļas

  • 1 sīpols
  • 2 daiviņas ķiploka
  • 2 burkāni
  • 2 seleriju kāti
  • 800 g tomātu savā sulā (smalcināti)
  • 0,5 tējkarotes maltas paprikas
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 1 l dārzeņu buljona
  • 20 g smalko makaronu
  • sāls, malti melnie pipari, šķipsniņa cukura
  • svaigi pētersīļu zaļumi
  • 1 tējkarote kaltētas raudenes vai bazilika
  • eļļa cepšanai

Frikadelēm:

  • 300 g maltas gaļas (jauktas)
  • 1 ola
  • šķipsniņa muskatrieksta
  • 50 g rīvmaizes
  • sāls, malti melnie pipari

Pagatavošana

  1. Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra un smalki sagriež.
  2. Burkānus notīra, noskalo un sagriež nelielos gabaliņos.
  3. Seleriju kātus noskalo un arī sagriež.
  4. Uzkarsē pannā eļļu un apcep sīpolus. Kad tie ir kļuvuši zeltaini, pievieno ķiplokus, burkānus un selerijas. Nepieciešamības gadījumā pielej vēl nedaudz eļļas un visu pacep vēl ~ 5 minūtes.
  5. Pannas saturu pārliek lielākā katlā, pievieno tomātus, tomātu pastu, papriku un buljonu. Samaisa un uz nelielas liesmas gatavo 30–40 minūtes.
  6. Pagatavo frikadeles: maltajai gaļai pievieno olu, sāli, piparus.
  7. Gaļai pievieno šķipsniņu muskatrieksta, rīvmaizi un visu samīca viendabīgā masā.
  8. Zupu sablenderē, pagaršo un pievieno sāli, maltus melnos piparus, šķipsniņu cukura, pēc izvēles raudeni vai baziliku un liek atpakaļ uz plīts.
  9. Veido nelielas frikadeles un liek tās zupā.
  10. Pieber makaronus un vāra ~ 10 minūtes.
  11. Pasniedz ar sakapātiem pētersīļiem.

 

Variācijas par tēmu:

Otrajā variantā receptes 6. punktā makaronus aizstājām ar nomizotiem un kubiņos sagrieztiem kartupeļiem un konservētām noskalotām sarkanajām pupiņām.

Šajā variantā no garšvielām nepievienojām raudeni, tās vietā piebērām ēdamkaroti ķimeņu sēklu un pielikām pāris svaigu lauru lapu.

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolu un ķiploka daiviņas notīra un smalki sagriež.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Burkānus notīra, noskalo un sagriež nelielos gabaliņos.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seleriju kātus noskalo un arī sagriež.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē pannā eļļu un apcep sīpolus. Kad tie ir kļuvuši zeltaini, pievieno ķiplokus, burkānus un selerijas. Nepieciešamības gadījumā pielej vēl nedaudz eļļas un visu pacep vēl ~ 5 minūtes.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pannas saturu pārliek lielākā katlā, pievieno tomātus, tomātu pastu, papriku un buljonu. Samaisa un uz nelielas liesmas gatavo 30–40 minūtes.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pagatavo frikadeles: maltajai gaļai pievieno olu, sāli, piparus.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gaļai pievieno šķipsniņu muskatrieksta, rīvmaizi un visu samīca viendabīgā masā.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zupu sablenderē, pagaršo un pievieno sāli, maltus melnos piparus, šķipsniņu cukura, pēc izvēles raudeni vai baziliku un liek atpakaļ uz plīts.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Veido nelielas frikadeles un liek tās zupā.

10. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieber makaronus un vāra ~ 10 minūtes.

11. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pasniedz ar sakapātiem pētersīļiem.

Komentāri:

  • Margo saka:

    Ļoti iecienīta zupa mūsmājās 🙂 Garšīga un sātīga.

  • Eva saka:

    Ļoti garšīga! Sātīga alternatīva parastajai tomātu zupai – tiem, kuri zupā vēlas redzēt ne tikai dārzeņus.