Dārzeņu un lēcu sautējums ar kumīnu zem kupola

Viegla
līdz 1 h
6 personām

Tālu ceļu no Marokas uz mūsu zemi ir atceļojusi tažina – māla trauks ar cepuri ēdiena pagatavošanai. Ēdiens, kas gatavots tažinā, ir ļoti veselīgs un aromātisks.

Tažina viegli ļaujas eksperimentiem ar garšvielām. Te labi iederas safrāns, kanēlis, čili, anīss, paprika un kumīns.

Sastāvdaļas

  • 4 kartupeļi
  • 3 burkāni
  • 2 cukīni
  • 5 seleriju kāti
  • 1 paprika
  • 150 g lēcu (sarkano vai zaļo)
  • 1 sīpols
  • 6 ķiploka daiviņas
  • 1 svaiga vai 1 tējkarote malta čili pipara
  • 1 tējkarote kumīna (romiešu ķimenes)
  • svaigi pētersīļi
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas cepšanai
  • sāls

Pagatavošana

  1. Sagatavo dārzeņus. Visus dārzeņus nomazgā. Seleriju kātus, cukīni, un papriku sagriež vienāda izmēra gabaliņos. Burkānu un kartupeļus nomizo un sagriež līdzīga izmēra gabaliņos.
  2. Sīpolus un ķiplokus notīra un smalki sakapā. Piestā sasmalcina kumīna sēklas un čili pāksti (ja tā ir kaltēta).
  3. Sīpolus un ķiplokus apcep uz pannas sakarsētā eļļā, līdz garšaugi ir kļuvuši caurspīdīgi, pievieno saberztās garšvielas un visu pasautē vēl 1 minūti.
  4. Tažīnā vispirms liek cietākās saknes – burkānus un seleriju kātus, tām pievieno saceptās garšsaknes.
  5. Pārlej ar ~ 1 l verdošu ūdeni.
  6. Tad uzliek tažinai „cepuri” un uz mērenas uguns, vāku lieki necilājot, sautē ~ 15 minūtes.
  7. Pievieno pārējos dārzeņus – papriku, cukīni un kartupeļus.
  8. Pieber lēcas un samaisa. Uzliek vāku un turpina sautēt vēl ~30 minūtes.
  9. Ēdiens ir gatavs, kad lēcas ir mīkstas. Pašās beigās pēc garšas pievieno sāli un, ja nepieciešams, vēl garšvielu maisījumu. Ēdienu pasniedz uzreiz, klāt pasniedzot dabīgo jogurtu bez piedevām vai skābo krējumu. Pārkaisa ar sakapātiem zaļumiem.

 

Variācijas par tēmu:

Ja Jums nav tažīnas, šis sautējums lieliski izdosies arī jebkurā citā sautējamā katlā. Tikai tad var atšķirties gatavošanas laiks.

Droši pievienojiet arī citus dārzeņus.

Eksperimentējiet arī ar garšvielām!

Kumīnu papildiniet vai aizstājiet ar anīsu, safrānu, kanēli. Pievienojiet sautējumam žāvētos augļus – aprikozes un plūmes.

 

Der zināt:

Pirms pirmās lietošanas tažinas apakšu uz 3-5 stundām obligāti iemērciet aukstā ūdenī, lai trauks “savelkas” ar ūdeni, pretējā gadījumā gatavošanas laikā tas var saplīst!

Gatavojot plīts temperatūru palielina pakāpeniski, jo māla trauki nav izturīgi pret lielām temperatūras svārstībām.

Var izmantot speciālu liesmas kliedētāju.

Vienmēr rūpīgi izlasiet tažinas ražotāja norādes!

1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sagatavo dārzeņus. Visus dārzeņus nomazgā. Seleriju kātus, cukīni, un papriku sagriež vienāda izmēra gabaliņos. Burkānu un kartupeļus nomizo un sagriež līdzīga izmēra gabaliņos.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolus un ķiplokus notīra un smalki sakapā. Piestā sasmalcina kumīna sēklas un čili pāksti (ja tā ir kaltēta).

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolus un ķiplokus apcep uz pannas sakarsētā eļļā, līdz garšaugi ir kļuvuši caurspīdīgi, pievieno saberztās garšvielas un visu pasautē vēl 1 minūti.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tažīnā vispirms liek cietākās saknes – burkānus un seleriju kātus, tām pievieno saceptās garšsaknes.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pārlej ar ~ 1 l verdošu ūdeni.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tad uzliek tažinai „cepuri” un uz mērenas uguns, vāku lieki necilājot, sautē ~ 15 minūtes.

7. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pievieno pārējos dārzeņus – papriku, cukīni un kartupeļus.

8. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pieber lēcas un samaisa. Uzliek vāku un turpina sautēt vēl ~30 minūtes.

9. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ēdiens ir gatavs, kad lēcas ir mīkstas. Pašās beigās pēc garšas pievieno sāli un, ja nepieciešams, vēl garšvielu maisījumu. Ēdienu pasniedz uzreiz, klāt pasniedzot dabīgo jogurtu bez piedevām vai skābo krējumu. Pārkaisa ar sakapātiem zaļumiem.

Komentāri: