Dārzeņu krēmzupa ar bumbieriem

Vidēji sarežģīti
līdz 1 h
4 personām

Piens un piena produkti ir ļoti svarīga produktu grupa ikdienas uzturā. Pienu var izmantot ļoti daudzveidīgi, ko mēs nemaz tik plaši nedarām. Tādēļ gribu dalīties ar jums savos atklājumos, kā pienam pieiet radoši.

Šoreiz bumbieris krēmzupā, turklāt krēmzupā, kas gatavota ar pilnpienu.

Pilnpienā gatavota krēmzupa ir garšā vieglāka un maigāka par zupām, kam pievienots saldais krējums. Un atšķirība uzņemtajās kalorijās ir būtiska. 100g pienā ar tauku saturu ~ 4% ir tikai 66 kcal, savukārt saldajā krējumā – 347 kcal.

Bumbiera saldumiņš savienībā ar pārējiem dārzeņiem zupai piešķir īpašu garšas noti. Ja esat tikuši pie aromātiskajiem, pilnīgi gataviem bumbieriem, kas paši kūst uz mēles, tad šī recepte noteikti ir viena no tām, kur tādus augļus likt lietā.

Svarīgi! Lai nezustu piena vērtīgās īpašības, traukam, kurā ēdiens tiek gatavots, ir jāuzliek vāks. Tas jādara tāpēc, lai neveidotos piena plēve, kurā ir kalcija un piena olbaltumvielu savienojumi, kas sarec.  Tāpēc, ja tas ir noticis, ir svarīgi plēvīti nemest ārā, bet iemaisīt ēdienā atpakaļ!

Sastāvdaļas

  • 2 sīpoli
  • 2 lieli vai 3 mazi puravi
  • 6 kartupeļi
  • 0,5 l dārzeņu buljona (var aizstāt ar ūdeni)
  • 2 bumbieri
  • 750 ml pilnpiena
  • 1 ēdamkarote sviesta cepšanai (var aizstāt ar olīveļļu)
  • sāls un malti melnie pipari
  • šķipsniņa rīvēta muskatrieksta
  • smalki sakapāti zaļumi un laima sula pasniegšanai (pēc izvēles)

Pagatavošana

  1. Sīpolus notīra un smalki sakapā, puravu kāta balto daļu sagriež mazos gabaliņos. Kartupeļus nomizo un sagriež.
  2. Uzkarsē pannā sviestu vai eļļu un apcep sīpolus 2–3 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini. Pievieno puravus un pacep vēl ~ 3 minūtes.
  3. Katlā lej buljonu vai ūdeni, pievieno saceptos sīpolus, puravus un kartupeļus. Pievieno sāli, piparus un gatavo ~ 20 minūtes, līdz kartupeļi ir mīksti. Tad zupu noņem no plīts, pusi no šķidruma nolej.
  4. Otrai pusei pievieno 2 nomizotus, šķēlītēs sagrieztus bumbierus un šķipsniņu rīvēta muskatrieksta. Zupu sablendē viendabīgā masā. Masai jābūt biezai.
  5. Uzkarsē pienu un iemaisa to zupā. Vēlreiz uzkarsē un pasniedz, papildinātu ar svaigi maltiem melnajiem pipariem un nedaudz laima sulu. Pēc izvēles pārkaisa ar zaļumiem.
1. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sīpolus notīra un smalki sakapā, puravu kāta balto daļu sagriež mazos gabaliņos. Kartupeļus nomizo un sagriež.

2. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē pannā sviestu vai eļļu un apcep sīpolus 2–3 minūtes, līdz tie kļūst zeltaini. Pievieno puravus un pacep vēl ~ 3 minūtes.

3. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Katlā lej buljonu vai ūdeni, pievieno saceptos sīpolus, puravus un kartupeļus. Pievieno sāli, piparus un gatavo ~ 20 minūtes, līdz kartupeļi ir mīksti. Tad zupu noņem no plīts, pusi no šķidruma nolej.

4. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Otrai pusei pievieno 2 nomizotus, šķēlītēs sagrieztus bumbierus un šķipsniņu rīvēta muskatrieksta. Zupu sablendē viendabīgā masā. Masai jābūt biezai.

5. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uzkarsē pienu un iemaisa to zupā. Vēlreiz uzkarsē un pasniedz, papildinātu ar svaigi maltiem melnajiem pipariem un nedaudz laima sulu.

6. pagatavošanas solis
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pēc izvēles pārkaisa ar zaļumiem.