ČILI AR FRĪ KARTUPEĻIEM UN SIERU

Viegla
līdz 1 h
4 personām

Sastāvdaļas

ČILI

  • 80 g sojas granulas
  • 500 ml dārzeņu buljona
  • 2 sīpoli
  • 2 daiviņas ķiploku
  • 1 sarkanā paprika
  • 2 čili pipari
  • 400 g iepakojums smalcinātu tomātu
  • 400 g iepakojums pupiņu
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas
  • 1 tējkarote smalcināta kumina
  • 1 tējkarote kūpinātas paprikas garšvielas
  • sāls
  • pipari
  • ūdens

 

  • 6–8 kartupeļi
  • etiķis
  • eļļa cepšanai (optimāli 2 litri)
  • ūdens
  • 4 šķēles vegānā Čedaras siera

Pagatavošana

4 porcijām

  1. Pagatavo čili. Smalki sagriež sīpolus, ko liek cepties vidēji karstā pannā ar eļļu. Kad sīpoli ir “sasvīduši”, bet vēl necepas, pievieno smalcinātus ķiplokus, šķipsnu sāls, melnos piparus, kuminu un kūpinātās paprikas garšvielu. Maisot turpina gatavot apmēram 5 minūtes. Pievieno smalki sagrieztu papriku, čili piparus un dārzeņu buljonā uzbriedinātas sojas granulas un kārtīgi apmaisa. Pievieno smalcinātus tomātus, tomātu pastu, un, pa laikam apmaisot, uz lēnas uguns turpina gatavot vismaz 30–45 minūtes. Pievieno pupiņas un turpina gatavot vēl 15 minūtes.
  2. Pagatavo frī kartupeļus. Kartupeļus sagriež apmēram 10 x 10 mm platumā. Lai frī kartupeļi sanāktu pēc iespējas kraukšķīgāki, tie no sākuma ir jāapvārta ūdenī ar nelielu daudzumu galda etiķa, apmēram 10–15 ml uz 1 litru ūdens. Vāra kartupeļus apmēram 7–10 minūtes. Kārtīgi nosusina.
  3. Katlā karsē eļļu līdz 180 °C temperatūrai. Eļļu lej ne vairāk par 2/3 no katla, lai izvairītos no pārvārīšanās pāri.
  4. Pa daļām liek cepties frī uz apmēram 2 minūtēm. Nosusina eļļu un pēc pirmās fritēšanas kartupeļus pilnībā atdzesē. Sakarsē eļļu līdz 200 °C temperatūrai un vēlreiz cep frī, līdz tie ir zeltaini brūni.
  5. Pasniedz frī, pārlietus ar čili, pārbērtu vegāno sieru un marinētiem jalapeno pipariem (optimāli).