Cepamķirbis tagad vairs nav retums. Nu jau tas kļuvis populārs daudzos dārzos un ir arī nopērkams gandrīz katrā lielveikalā. Šo brīnišķīgo ogu var cept pat veselu.
To pārbaudiet ar šo recepti, kas priecē ar eksotisku austrumu garšu, krāsu un smaržu. Garšvielu šai ēdienā ir daudz, un tās visas jaucas kopā īstā garšu karuselī. Tas paslēpts podiņā, kas apēdams no kātiņa līdz pašai apakšai.
Cepamķirbim nogriež cepurīti jeb vāciņu un izgrebj sēklas.
Sīpolus, ķiploka daiviņas un ingvera sakni nomizo un sakapā. Čili piparu arī sakapā. Visas garšsaknes nedaudz apcep pusē norādītā sviesta daudzuma, pievieno garšvielas un laimu sulu. Šo maisījumu liek sagatavotajā cepamķirbja podiņā un aizver to ar ‘vāciņu’.
Podiņu ietin folijā, liek līdz 200 °C temperatūrai sakarsētā krāsnī veselu un cep ~ 1 stundu.
Safrāna stīgas aplej ar ēdamkaroti silta ūdens un ļauj 10 minūtes “atdzīvoties”. Rīsus noskalo aukstā ūdenī un atlikušajā sviesta daudzumā viegli apcep. Tad uzlej 2 reizes vairāk ūdens nekā rīsu, t.i., ~ 0,5 l, pievieno safrāna stīgas ar visu ūdeni, kurā tās “atdzīvojās”, vai kurkumu un uz lēnas uguns vāra, kamēr rīsi uzsūc visu ūdeni un ir gandrīz mīksti. Tad rīsiem pievieno jogurtu un karija pastu un visu rūpīgi izmaisa.
Kad ķirbis ir gandrīz gatavs, to ņem ārā no krāsns un izgreb visu mīkstumu līdz mizai, atstājot 1–1,5 cm malas.
Iegūto ķirbja mīkstumu kopā ar garšvielām, kas bija ķirbja vēderā un smalki sakapātām piparmētru lapiņām samaisa kopā ar rīsu masu un pilda atpakaļ ķirbī.
Ķirbim uzliek virsū vāciņu, un cep krāsnī vēl 15 minūtes.
Ķirbi var pasniegt ar siera čipsu dekoriem. Tos gatavo tā. Uz cepešpannas izklāj cepamo papīru. Cieto sieru sarīvē smalkās skaidiņās, no skaidiņām veido aplīšus, un liek krāsnī uz 5 minūtēm, kamēr siers izkūst un sāk burbuļot.
Tad ņem ārā no krāsns, atdzesē un pasniedz kā dekoru pie ķirbja.
Komentāri: