Burkānu kūka ar sāļo karameli

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
8 personām

Sastāvdaļas

  • 150 g valriekstu

BISKVĪTAM (x 2)

  • 65 g pilngraudu kviešu miltu
  • 65 g kviešu miltu
  • 1 tējkarote sodas
  • ½ tējkarotes sāls
  • 1 tējkarote kanēļa
  • 400 g konservētu ananasu (bez sulas)
  • 80 g ananasu sulas (no konservētajiem ananasiem)
  • 120 g cukura
  • 40 g eļļas
  • 2 olas
  • 330 g burkānu (3–4 burkāni)

KRĒMAM

  • 400 g svaigā krēmsiera
  • 250 g maskarpones siera
  • 80 g cukura
  • 120 g saldā krējuma

SĀĻAJAI KARAMELEI

  • 100 g cukura
  • 3 ēdamkarotes sviesta istabas temperatūrā
  • 60 ml saldā krējuma
  • ½ tējkarotes sāls

24 cm/dm kūkas forma

Pagatavošana

  1. Pagatavo biskvītu. Sajauc kopā miltus, sodu, sāli, kanēli.
  2. Atsevišķā bļodā sablendē pusi konservēto ananasu (nolejot sulu citā traukā).
  3. Sajauc kopā ananasu biezeni, cukuru, eļļu un ananasu sulu. Pa vienai pievieno olas un miltu maisījumu.
  4. Mīklai pievieno sarīvētus burkānus, atlikušo pusi konservēto ananasu (sagrieztus mazos gabaliņos), sasmalcinātus valriekstus (apmēram 70 g).
  5. Šādi pagatavo divas mīklas porcijas, un katru cep 180 °C temperatūrā 45 minūtes.
  6. Kad biskvīti pilnībā atdzisuši, gatavo krēmu. Saputo saldo krējumu kopā ar cukuru, lēnām iemaisa krēmsieru un maskarpones sieru. Svarīgi ir neputot krēmsieru, jo tad tas zaudēs konsistenci un krēms veidosies šķidrs.
  7. Liek kopā kūku, starp divām biskvīta kārtām smērējot krēmu. Dekorē ar valriekstiem un ananasu šķēlītēm.
  8. Pagatavo sāļo karameli. Katliņā ber cukuru un karsē aptuveni 5 minūtes, ik pa brīdim apmaisot. Kad cukurs pilnībā izkusis un viegli karamelizējies, to noņem no uguns un pievieno sviestu. Cukurs sāks burbuļot, tādēļ šis process jādara ļoti uzmanīgi. Pievieno saldo krējumu un, nepārtraukti maisot, karsē aptuveni 1 minūti. Noņem no uguns, pievieno sāli, atdzesē un pārlej pāri kūkai.

Komentāri: