Boeuf à la ficelle jeb buljonzupa ar vārītu liellopu gaļu un kastaņiem

Vidēji sarežģīti
līdz 2 h
4 personām

Labu liellopu gaļas fileju var ne tikai cept, bet arī vārīt, un tā garšos tikpat labi kā mīksts vidēji cepts steiks. Un kas ir labi – tā būs pagatavota bez liekām taukvielām. Klasiski šo ēdienu pasniedz divās daļās: buljonu atsevišķi un gaļu ar dārzeņiem atsevišķi, papildinot tos ar marinētiem pipargurķīšiem, mazajiem pērļu sīpoliņiem un stiprām sinepēm. Kā jebkuru citu zupu, to gatavojot, var izmantot jebkādus sev tīkamus dārzeņus. Buljonu zupai var sagatavot pats vai pagatavot ātro buljonu no zaļumiem un dārzeņiem. Ja gatavo buljonu pats, tad paredziet mazliet vairāk dārzeņu nekā receptes sastāvdaļās.

Sastāvdaļas

  • 1–1,2 kg liellopu gaļas filejas
  • 4 vidēja lieluma kartupeļi
  • 2–3 vidēja lieluma selerijas saknes
  • 6–8 vidēja lieluma dažādu krāsu burkāni
  • 1 dzeltenā vai baltā biete
  • 1 sīpols
  • krustnagliņas
  • 2 puravi (vai vairāki mazi puraviņi)
  • 150 g gatavu ceptu vai vārītu kastaņu
  • ~ 4 l gatava buljona
  • dažādi zaļumi
  • sāls, pipari

Pagatavošana

  1. No zaļumiem izveido zaļumu pušķīti, sasienot kopā ar gaļas siešanai domātu striķīti seleriju, dilles, purava zaļo daļu, lauru lapu un citus zaļumus, kas garšo. Katlā lej ūdeni, liek zaļumu buntīti, veselu sīpolu, kurā saspraustas krustnagliņas, kā arī rupji sagrieztus 2 burkānus un 1 selerijas sakni. Uz vidējas uguns visu vāra, līdz veidojas viegls buljons.
  2. Kad buljons gatavs, to izkāš caur sietu un, ja nepieciešams, arī caur marlīti, lai tas būtu dzidrs. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.
  3. Izkāsto buljonu liek atpakaļ uz uguns.
  4. Liellopu gaļas fileju sasien ar gaļas cepšanai domātu striķi. Fileju piesien koka karotes kātam (striķus atstāj tādā garumā, lai gaļa buljonā peldētu), kas gaļu turēs buljonā. Fileju ar visu karoti liek buljonā.
  5. Pārējos cietos dārzeņus notīra, sagriež vienādos gabaliņos, arī liek buljonā un vāra, līdz tie ir mīksti, bet vēl mazliet stingri (nepārvārīti). Pēdējos liek tos dārzeņus, kas ātrāk paliek gatavi, piemēram, puravus, kastaņus. Vārīšanās laiks ir atkarīgs no filejas biezuma un lieluma – 20 līdz 40 minūtes. Vāra tik ilgi, kamēr gaļa mīksta un dārzeņi gatavi, bet nepārvārīti.
  6. Kad gaļa un dārzeņi gatavi, ņem tos ārā no buljona. Gaļu sagriež biezās šķēlēs, kārto uz šķīvja kopā ar dārzeņiem. Klāt servē marinētus pipargurķīšus, mazos sīpoliņus un sinepes.
  7. Buljonu pasniedz atsevišķi. Ja nepieciešams, pirms pasniegšanas vēlreiz izkāš.