Benedikta olas

Vidēji sarežģīti
līdz 30 min
4 personām

Sastāvdaļas

4 šķēles “Hanzas maiznīcas” “Toste” proteīna tostermaizes

4 olas

8 šķēles angļu bekona

400 g sparģeļu

2 ēdamkarotes zaļo lociņu

sviests

2 daiviņas ķiploku

1 tējkarote citrona miziņu

1 ēdamkarote galda etiķa

ūdens vārīšanai

 

HOLANDES MĒRCEI:

3 olu dzeltenumi

120 g kausēta sviesta

1 ēdamkarote citronu sulas

½ tējkarotes Dižonas sinepju

¼ tējkarotes sāls

Pagatavošana

  1. Bekona šķēles liek cepties cepeškrāsnī 200 °C temperatūrā uz apmēram 10 minūtēm, līdz bekons no visām pusēm ir kļuvis zeltaini brūns.
  2. Pagatavo Holandes mērci. Bļodā liek olu dzeltenumus un, karsta ūdens peldē kuļot, lēnām pievieno kausētu sviestu. Lai olas nesarec pārāk ātri, bļodu ik pa brīdim noņem no siltuma un turpina kult. Kuļot lēnām pievieno sāli, citronu sulu un Dižonas sinepes. Ja mērce kļūst par biezu, var pievienot pāris tējkarotes ūdens.
  3. Vidēji karstā pannā liek ēdamkaroti sviesta, smalcinātus ķiplokus un citrona miziņu, apmaisa apmēram 30 sekundes un pievieno sparģeļus. Ik pa brīdim maisot, pievieno sāli pēc garšas, un sparģeļus cep apmēram 8–10 minūtes, līdz tie ir apcepušies un kļuvuši mīkstāki.
  4. Pagatavo plaučolas. Katlā ar vārošu ūdeni pievieno nepilnu ēdamkaroti etiķa. Tas palīdzēs olām neizjukt tik ļoti. Karstumu nogriež tā, lai ūdens beidz aktīvi burbuļot. Ar karotes palīdzību ūdeni samaisa, lai tas sāk “rotēt”, tas palīdzēs olai pēc iespējas noturēties pa vidu. Kausā vai mazā bļodā iesit olu, ko iegremdē katlam pa vidu. Olas baltums nedaudz izplūdīs, bet tas nekas. Olu vāra apmēram 3–4 minūtes, ar putu karotes palīdzību izņem no ūdens un liek uz papīra dvieļa. Šo procesu atkārto visām olām.
  5. Kārto Benedikta olas. Uz sviestā apgrauzdētas maizes šķēles kārto 2 šķēles bekona, sparģeļus, plaučolu, pārlej ar Holandes mērci un pasniedz ar pārbērtiem smalki sagrieztiem lociņiem.